TV4 gör pajasjournalistik om åtta år gammalt valfusk

TV4 gick häromdagen (fredags) ut med en nyhet om att det förekom valfusk redan inför valet 2002 i Tensta-Rinkeby. I princip skulle fusket gått ut på samma sak i årets provval, dvs att några få kandidater köpte röster från nya medlemmar, alternativt betalade in medlemsavgifterna själva åt dessa personer.

Tidigare i år vad det DN som gjorde ett scoop där man senare lyckades få några moderata kandidater på fall och nu försökte alltså TV4 själva köra en story på detta, en så att säga favorit i repris. Problemet med TV4 är, som alltid när de är heta på gröten, att det blir fel och uppblåst. I inslaget hävdades att det var provval till bland annat kommun- och landsting redan hösten 2001 medans jag, och de som andra Stockholmsmoderaterna som var hårt engagerade i valrörelsen 2002, vet att det inte hölls något provval då. Och varför ska man lyssna till två personer som uppenbarligen fuskat och som nu, åtta år senare, vill berätta sin story för att hämnas? Helt ologiskt. Det är inte trovärdigt helt enkelt. Ändå sväljer TV4 allt med hull och hår. Man har t o m skickat en reporter till Moderaternas Rikskonferens som är med live. Det är bara dålig kvälltidningsjournalistik.

Sedan kan man ju undra varför TV4 väljer att släppa detta precis samma dag som Moderaterna startar sin rikskonferens? Alla som vet hur det går till förstår ju att en sån sak gör man ju bara om man verkligen vill sänka någon ordentligt. Annars hade man ju kunnat ta upp nyheter då den verkligen var en nyhet. Nu blev det bara pinsamt. Pinsamt för att TV4 är en pajaskanal som inte kan göra riktig journalistik. Helena Gissén står där i direktsändning och beklagar sig att detta nu kom precis när Moderaterna har rikskonferens och bla bla samtidigt som det låter som hon rapporterar om någon viktig nyhet. TV4 skjuter sig själva i foten.

Jag var själv väldigt aktiv i valrörelsen 2002 i Stockholm och jobbade då även åt partiet. Jag har ingen anledning att tro att det inte förekom något fusk. Det var säkert så att flera kandidater försöka köpa sig bättre placeringar på listan. Hela provvalssystemet riskerar ju att bädda för sånt. Men om någon lokal kandidat skulle ha tagit upp detta med ledningen, i det här fallet dåvarande ordförande HG Wessberg eller styrelsen, är jag övertygad om att det hela stoppats. Det förekom inte fusk som ledningen eller vi som jobbade aktivt kände till. Det vet jag, för jag var där. Jag var med. Ibrahim Adan ljuger. Han har fuskat och nu vill han skylla på andra! Lasse Bengtsson sitter där och ställer inte enda kritisk fråga! Han kunde ju åtminstone frågat Ibrahim hur det är med hans eget samvete när han fuskade till sig politiska uppdrag! Men, icke, det klarar man inte på TV4. Det är istället den politiska reportern Helena Gissén som säger sig veta hur Ibrahim nu känner sig. Och Lasse Bengtsson ojar sig över Ibrahim och frågar om det blir jobbigt för honom nu osv. Klart som fan att det ska vara jobbigt för honom. Han är ju en fuskare! Varför ställs han inte mot väggen??!

Att som nu säga som någon av fuskarna ”Vi hade naturligtvis inte gjort detta om ledningen sagt ifrån” är bara en mycket dålig undanflykt. Alla vet att detta är inte tillåtet och det finns därför ingen anledning att tro att någon av fuskarna rapporterat detta. Och varför skulle dom det? Man blir spyfärdig när man ser Ibrahim Adan sitta där i nyhetsmorgonssoffan och kasta skit på andra när det är han själv som borde skämmas.

Nä, fuskarna borde skämmas. Och TV4 borde veta bättre. Det här är så lågt och dåligt och det är skönt att andra medier inte hakat på TV4:s sensationsjournalistik. TV4 ägnande mer än hälften åt sin redan pinsamt korta nyhetssändning på fredagskvällen åt sin egen ”nyhet”. Detta samma dag då flyg står stilla och en vulkan skapar kaos. Helt otroligt. Men å andra sidan. Sådana här saker gör TV4 bara för att försöka överleva på den alltmer hårdare marknaden. Man är beroende av tittare och reklamtid. Jag köper hela det systemet att det är marknaden som ska styra men det får ju inte betyda att man åsidosätter kvalitet och journalistik.

Läs andra bloggar om: , , , , ,

  • Mållgan

    I valkrets 6 vann Könberg med 226 röster före Rudin som fick 221 i provvalet till kommunvalet. Axén Olin kom först på tredje plats med 216 röster. Jämför de siffrorna med valkrets 3 – som är den största kretsen. Där fick Axén Olin 621 röster. Könberg fick 100 röster och Rudin 49. När det gäller provvalet till landstinget vann Ibrahim Adan valkrets 6. Detta trots att han var helt ny inom politiken.