Reinfeldt vann alla ronder

Vet inte om ni såg debatten igår i Agenda mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Kanske har valrörelsen startat för tidigt för att intressera gemene man.

Förutom den klassiska debatten i olika frågor så hade Agenda gjort så reportage där ”vanligt folk” fick ställa frågor till politikerna. Efter varje inslag fick Mona och Fredrik svara på vad just de ville göra för att underlätta situationen för dessa personer. Man skulle nästan kunna tro att Agenda var betald av Allianens kommunikationsavdelning för inslagen var verkligen inte roliga för sossarna.

Jag tycker Reinfeldt vann alla ronder. Vad tycker du?

Rond 1
KTH-studenten som strax tar examen. Har pluggat i fem år och har skaffat sig stora studielån. Nu vill han gå ut i arbetslivet och tjäna pengar, förmodligen gärna mer än 40 000 kr per månad så han har råd att betala tillbaka studielånet. Frågan: vilket parti kan bäst se att han får den möjligheten? Mona Sahlin sa att det måste löna sig att arbeta. Samtidigt vill hon höja skatten för nästan alla men framförallt de som tjänar över 40 000 kr/månaden. Rond 1 vanns i princip på walk-over. Reinfeldt behövde inte säga så mycket, alla vet att alliansen står för jobbpolitiken och sänker skatter så det lönar sig att arbeta.

Rond 2
Den ensamstående mamman. Hon jobbar heltid på hotell och har en dotter på fem år. Känner inte att lönen räcker till. Får ta hjälp av föräldrarna ibland när det blir tajt. Frågan: hur kan jag få mer pengar över varje månad? Mona Sahlin krånglar in sig i ett svar om att mamman i inslaget behöver fler nattöppna dagis (!) och mer barnomsorg. Fredrik Reinfeldt förklarar att mamman redan fått 1500 kr/mån i skattelättnad och får han fortsatt förtroende kan det kanske bli mer skattelättnader om ekonomin tillåter. Sahlin kontrar med bidrag. Programledaren frågar Mona: Varför inte är bättre att få sänkt skatt än höjt bidrag? Touché!

Rond 3
Den arbetslösa ungdomen. Har svårt att få jobb och vill kanske plugga istället. Frågan: vad kan ni göra för mig? Mona Sahlin vill satsa på mer utbildning och höjd a-kassa men också ta bort det extra stöd arbetsgivarna idag får när de anställer ungdomar under 26. Reinfeldt vill göra det billigare att anställa ungdomar samt ge dom bra stöd på Arbetsförmedlingen. De jobbcoacher som Alliansen tagit fram vill Mona Sahlin ta bort.

Rond 4
Pensionären ute på landsbygden. Hon får dåligt med pension och måste ta bilen varje tag (till och med för att hämta posten). Med de rödrönas förslag till höjd bensinskatt får hon ännu mindre pengar kvar. Hon har skrivit brev till Mona Sahlin och frågat om det verkligen ska bli så här illa för henne. Fråga: vad kan ni göra för mig? Reinfeldt svarar: Vi planerar inga skattehöjningar. Mona Sahlin säger att vi måste chockhöja beninskatten för att klara klimatet. Reinfeld kontrar: Sverige har redan världens bästa miljöpolitik, vi måste inte skatta ihjäl folk.

Nu ska vi inte ta ut någon seger i förskott men nog det ser det väldigt ljust ut. Vanligt folk gynnas av Alliansen politik. Mona Sahlins snack om att det endast är en tiondel av befolkningen eller dom som bor i Djursholm som får det bättre håller inte längre.

Läs andra bloggar om: , , , , , ,