Dagens lilla cykeltur

Idag gav jag mig iväg på en liten cykeltur. Jag hade siktet inställt på Överö, den norra delen av Föglö där öns andra färjfäste finns och där Knipan gick på sträckan Långnäs-Överö då färjfästena byggdes om i Svinö och Degerby. Det är en liten nätt sträcka på 1,7 mil mellan Degerby och Överö. Det gick ganska lätt att cykla i början, tyckte den fyrväxlade damcykeln var lättcyklad men insåg snart att fyra växlar inte räckte speciellt långt i nerförsbackarna och att sadeln var aningen obekväm för min känsliga rumpa. Undrar om jag kan sitta imorgon?

På min resa fick jag en liten vätskepaus (medhavt vatten) då jag åkte linfärjan över Embarksund. Den sista biten ut till Överö var jag rejält trött och bad en stilla bön att det skulle ligga en färja inne som kanske skulle gå till Långnäs. Och jag blev bönhörd! m/s Grisslan hade precis kommit in och lastade av bilar. Jag kollade och, visst, den var på väg till Långnäs. Vilket flyt! Mellan Långnäs och Svinö borde det inte vara 0,5-1 mil tänkte jag när jag gick under däck på Grisslan och ”lånade” en kopp kaffe från en termos. Jag är skyldig Grisslan 1 Euro för kaffekoppen. På överfarten hade det fina sommarvädret blivit riktigt risigt och det blåste kallt och kom lite regn.

På väg in till Långnäs passerade m/s Silja Europa på babordssidan. Östersjöns största kryssningsfärja och faktiskt en gång i världen, världens största kryssningsfärja.

Långnäs. En ganska så lustig hamn egentligen. Mitt ute i ingenstans finns en stor kryssningsterminal med långa gångbroar. Det här man lägger till, framförallt på natten, på resan över Östersjön mellan Helsingfors, Åbo och Stockholm. Allt för att slippa åka ända in till Mariehamn men ändå behålla rätten att sälja taxfree ombord. In till höger om kryssningsterminalen finns hamnen där skärgårdstrafiken håller till.

Nämen hej m/s Knipan! Knipan går nu på en annan rutt. Hade jag hoppat på den hade jag fått tillbringa fyra timmar innan jag till slut hade hamnat på det finska fastlandet. Och då hade jag definitivt missat middagen.

Så det blev en cykeltur mellan Långnäs och Svinö istället. Bara 7 kilometer så det kändes skönt. Väl framme i Svinö fick jag vänta ett tag innan Skarven kom för att ta mig den sista biten tillbaka hem. Hade jag haft pengar med mig hade jag säkert köpt något på café Ingela i Svinö men nu åkte jag helt tomhänt hemifrån förutom min iPhone och min vattenflaska.

Så kom då äntligen m/s Skarven och jag kunde sitta i en skön fåtölj en halvtimme. Tyvärr kändes det inte så skönt att sitta efter tiden på cykeln.Väl hemma hade Roger lagat god middag och det smakade riktigt gott efter mitt lilla cykeläventyr.

Här kan du se del ett av cykelturen och del två.

Läs andra bloggar om: ,