Politiker som skolkar

kryssa_valsedel

DN gör en grej idag om alla de politiker som inte kan nöja sig med ett viktigt uppdrag utan måste sitta på flera stolar samtidigt. Framförallt handlar det om de riksdagsledamöter som inte kan släppa platsen i den lokala kommunfullmäktigeförsamlingen. Jag förstår inte varför det är så himla viktigt att sitta på två stolar samtidigt. Det kan bara handla om att den lokala partiorganisationen tycker det är glammigt med en riksdagsman i kommunfullmäktigegruppen. Någon som kan berätta “vad som händer i Stockholm”.

Visst, man kan ju kandidera till flera församlingar samtidigt men sedan tacka nej och välja ett av uppdraget istället för att försöka hinna med allt samtidigt. Jag vet hur det är med flera uppdrag samtidigt och istället för att få dåligt samvete att man inte kan hinna med allt så är det bättre att tacka nej och avsäga sig något uppdrag.

Sedan finns det ju vissa politiker som förmodligen tror att dom är oumbärliga och inte kan släppa något eller som bara måste kandidera till både kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige samtidigt. Jag trodde de flesta partier hade interna regler som sa att att man inte skulle kandidera till mer än en beslutande församling samtidigt.

Men så verkar det inte vara i Stockholms län. Där är det snarare en regel än ett undantag att länets alla moderata kommunalråd även ska ha en plats i landstingsfullmäktige. Litar inte kommunerna på att man kan vaska fram duktiga politiker till ett uppdrag i landstinget eller är det så att kommunstyrelseordförandena inte vågar släppa någon makt till någon annan? Jag som själv satt i landstinget under förra mandatperioden tyckte det var konstigt. Har inte kommunalråden fullt upp att styra sin egen kommun kan man tycka?

Alla sådana här “avslöjanden” riskerar att öka på politikerföraktet. “Vanligt folk” finner inget större intresse att försöka kandidera om det ändå är de gamla gubbarna som tar alla platser och dessutom inte bara en plats, utan flera.

Det finns därför all anledning för moderaterna att fundera över om man i fortsättningen ska tillåta kandidatur till flera beslutande församlingar samtidigt,

Läs andra bloggar om: ,