Vad händer efter valet?

RAKT PÅ

Att Mona sitter löst vid en valförlust bedöms av de flesta som ytterst sannolikt. Gör hon dessutom ett så dåligt val att det blir Socialdemokraternas sämsta genom tiderna blir nog processen snabb. Redan nu yttrycker ledande socialdemokrater i Expressen att Mona Sahlin inte kan räkna med att sitta kvar om dom förlorar valet. Mobben är igång. Sossarna är ju inte kända för att köra med silkesvantar när det verkligen gäller. Avgår hon inte självmant efter en eventuell valförlust så tvingas hon bort snabbt. Argumenten för misslyckandet kommer säkert att handla om det rödgröna samarbetet, där sossarna tvingats kompromissa alltför mycket, samt att partiet inte förnyats tillräckligt mycket efter Göran Persson. Trots allt är ju de flesta kvar i partitoppen som misslyckades i valet 2006, med undantag av Pär Nuder, som Mona tvingade bort. Det kommer alltså inte saknas skäl att bli av med Mona.

Men vad händer med statsminister Fredrik Reinfeldt om Alliansen inte lyckas bli återvald? Kommer det komma krav på hans avgång som partiledare i Moderaterna? Kommer det finnas röster som säger att de nya Moderaterna förlorat för mycket av sina traditionella sakfrågor och istället blivit “de nya sossarna”. Det finns ju trots allt många i partiet som innerst inne tycker att de “gamla Moderaterna” var bättre än de nya men nu i valtider sluter naturligtvis alla upp kring partiledaren. Det är ju det som är det normala. Därför blir man lite förvånad att sossarna, trots att de alltid tycker att partiet är viktigare än personen, inte klarar av att hålla tätt nu när det krisar i opionsundersökningarna.

Nu tror inte jag att Moderaterna förlorar valet i det mening att man går bakåt som socialdemokraterna. Idag är det ytterst jämnt i alla undersökningar. Förlorar Alliansen valet så tror jag inte det beror på Moderaterna utan på de andra, mindre, partierna. Det räcker att något av partierna hamnar under riksdagsspärren (4 %) så är det kört. Det räcker alltså inte med att det går lysande för Moderaterna i valet utan alla Allianspartier måste locka väljare.

Skulle Alliansen förlora valet men Moderaterna stå stabila i väljarstödet tror jag inte att Fredrik Reinfeldt sitter löst. Den omvandling han har gjort av Moderaterna har ändå lyckats få fler röster än någon moderat partiledare förut. Då är det snarare Göran Hägglund, Maud Olofsson eller Jan Björklund som får se sig om efter nya jobb.

Läs andra bloggar om: , , , ,