Så kan snacket gå på måndag

Jag hoppas naturligtvis att Allianens vinner återigen på söndag. Men det viktigaste är ändå att Låna-Måna Sahlin (S) inte vinner. Sossarna är på väg mot ett katastrofval – och jag hoppas det slutar så. Jag hoppas Mona Sahlin vaknar upp efter en jobbig baksmälla på måndag och direkt ställs inför kravet att avgå. Hon har ju redan fått sådana krav inom sitt parti. Och många gamla sossar kommer förmodligen inte rösta på sossarna just därför att Mona är partiledare. Det misstaget kommer förmodligen att kosta socialdemokraterna dyrt. Från att ha varit ett parti som i princip haft egen majoritet i riksdagen så kanske man inte kan lyckas locka mer än 25 % av väljarna. Om sossarna förlorar valet är det unikt eftersom man aldrig förlorat två val igen. En förlust nu kommer att ruska om ”partiet” ordentligt. Förhoppningsvis kommer det få konsekvenser även inom de stora fackförbunden där de lojala sosselajekerna inte längre kommer ha förtroende bland sina medlemmar. Men det går ju ingen nöd. Alla har säkert lyckas skaffa sig en ordentligt fallskärm precis som Wanja Lundby-Wedin (S).

För att vara sossarna så är det katastrof. Det är väl det som gör att Mona känner sig tvingad att be de tidigare partigubbarna Ingvar Carlsson (S) och Göran Persson (S) att ställa upp så här i sluttampen. Helt obegripligt egentligen, snacket var väl att sossarna skulle förnya sig? Ingvar Carlsson och Göran Persson tillhör ju det gamla gänget. Dom vill inte ha någon förnyelse. Dessutom blir det ju smärtsamt pinsamt när Ingvar Carlsson (S) på ett torgmöte häromdagen säger att Moderaterna inte förnyat alls. Det är samma gamla högerparti. HALLÅ GAMLA FARBROR INGVAR, HÖR NI DÅLIGT?

Det ska bli så härligt intressant att se alla analysera sönder varför sossarna förlorade valet stort och varför de rödgröna misslyckats. Slutsatserna och diskussionspunkterna kommer bli ungefär så här:

  • Man kompromissade sönder tre partier.
  • De som fick störst inflytande var Vänsterpartiet.
  • Folk vill inte ha kommunister i regeringen.
  • Mona Sahlin var dömd att misslyckas från början. En gång fifflare, alltid fifflare.
  • Miljöpartiet sålde ut sin själ. Partier skapades ju för att inte ingå i blockpolitiken.

Hos Betson finns en intressant bloggpost om politisk vadslagning. Om Mona Sahlin blir kvar som (s)-ledare längre än till den 30 september kan man tydligen få 2,5 gånger pengarna tillbaka. Och att (s) skulle göra ett bättre riksdagsval än 2006 ger 50 gånger pengarna åter.

    Läs andra bloggar om: