Desperat i valets slutskede

Om ett dygn stänger vallokalerna och den första prognosen – från SVT:s stora vallokalsundersökning – presenteras. Först då vet vi ungefär hur det gått. Men det slutgiltiga resultatet kan ta flera dagar att räkna samman, främst därför att ovanligt många förtidsröstat i år.

Alla opinionsundersökningar de senaste månaderna har utpekat alliansen som segrare. Samtidigt har alla varit överens om att det kommer att bli jämnt. Osäkerheten kring om Sverigedemokraterna lyckas komma in i riksdagen spelar också in. I värsta, värsta fall får vi en rödgrön majoritet. Det är dock ytterst osannolikt tror jag. Näst värst så får de rödgröna fler röster än alliansen men ingen egen majoritet och Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Då blir det rörigt. Mycket rörigt. Kanske slutar ett sådant läge men nyval. Jag tror de rödgröna har mycket svårt att locka över något av allianspartierna. Skulle de rödgröna bli störst men utan majoritet måste de, likt socialdemokraterna tidigare år, söka majoritet i varje enskild fråga. Det kommer bli stört omöjligt.

Ett osäkert parlamentariskt läge kommer innebär en stor instabilitet på den ekonomiska marknaden. Börsen kommer falla och räntorna kommer gå upp. Det blir ett farligt läge för Sverige. Därför hoppas jag att de som inte vill ha in Sverigedemokraterna i riksdagen har röstat på något av allianspartierna eftersom alliansen, åtminstone enligt samstämmiga opinionsundersökningar den senaste tiden, haft störst chans att bilda en majoritetsregering.

De rödgröna har blivit alltmer desperata i valets slutskede. Istället för att presentera någon egen politik har det enbart handlat om att såga regeringens politik de se senaste åren. Kanske är det så det funkar när man insett att folket synat bluffen med den egna politiken. Då är det lättare att klanka ner på andra än att försöka lägga fram sin egna politik. Taktiken på den sista debatten innan valet var ju uppenbar. Man skulle ta fram enskilda fall av människor som kommit i kläm i regeringens nya sjukförsäkringspolitik. Taffligt tycker jag. Det finns alltid de som kommer i kläm oavsett regering.

Tyvärr fick dessa två viktiga frågor aldrig något svar:

  • Kan de rödgröna lova att inga människor kommer att komma i kläm med deras politik?
  • Om man misslyckats grovt med sin sjukförsäkringspolitik tidigare och behandlat människor avskyvärt och lämnat dom åt sitt öde – hur tror man då att man lyckas igen – med exakt samma politik?

Läs andra bloggar om: