Ända in i kaklet

Aktiviteterna på valdagen har verkligen förändrats de senaste åren. Det var inte länge sedan som valaktiviteter i princip var ”förbjudna”. På valdagen skulle väljaren stå i centrum. Man fick inte agitera, dela ut valmaterial eller bedriva någon kampanj.

Denna regel var ingenting som stod i vallagen eller reglerades något annanstans utan var mer en muntlig uppgörelse partierna emellan. Men de senaste valen har någonting hänt. Valstugorna är öppna på valdagen. Det bedrivs kampanj och SVT sänder en stor valextra hela dagen. Allt för att locka osäkra väljare till ”rätt” parti och soffliggare till vallokalerna. Och utanför vallokalerna står partiernas företrädare och delar ut valsedlar. Det är en fin gammal tradition men de flesta plockar ju ändå valsedlar inne i vallokalen.

Jag såg själv till att valstugan på Brommaplan höll öppet nästan hela förra valdagen, 2006. Då var Moderaterna det enda parti som höll öppet. Jag minns att alla inte gillade detta. En del kom förbi och tyckte det var en skam att bedriva kampanj på valdagen. Men de flesta som kom förbi ville ha information eller hämta valsedlar. Man ska inte förakta att många, många inte bestämmer sig förrän sista dagen. Då är det ju väldigt konstigt att avbryta kampanjen dagen innan, på lördagen.

Valet är ju trots allt inte över förrän alla som vill har röstat kl 20 på valdagen. Innan dess är det ”ända in i kaklet” som bör gälla. Även om många tycker att just det uttrycket är töntigt.

Läs andra bloggar om: