Sverige har vaknat upp till ett nytt land

riksdagen

Ett land där socialdemokraterna inte längre är största parti och där en borgerlig alliansregering inte är en parentes i ett långt socialitiskt regeringsinnehav. Nu fick i och för sig Socialdemokraterna ynka fler röster än Moderaterna, men hade alla som stödröstade på t ex Kristdemokraterna, röstad som de egentligen ville, så hade Moderaterna varit störst.

Detta är unikt och historiskt. I valet 2002 skilde det en ocean av röster mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Ingen trodde väl då att Moderaterna åtta år senare skulle bli lika stora som Socialdemokraterna?

Även i Stockholms kommun fortsätter de borgerliga att styra. Så även i landstinget. Även detta är unikt eftersom det blivit maktskifte varje val under lång tid. Men nu finns det en stabil majoritet i båda dessa politiska församlingar. Det är nästan så man tycker lite synd om socialdemokaternas ledare i landstinget, Iilja Batjan, som offrade ett toppjobb inom FN och som nu “bara” blir opposionslandstingsråd. Kanske hoppar han av inom kort och tar det där andra jobbet ändå. Han var ju väldigt tydlig att han inte ville vara kvar om partiet inte gjorde ett bra val.25,5 % för (S) till landstinget kan inte vara ett bra val.

Mona Sahlin sitter fortfarande kvar trots partiets urusla val. Det hedrar henne att hon var tydlig att detta var ett katastrofval för (S) och för de rödgröna som helhet. Samtidigt är jag 110 % övertygad om att hon inte kommer vara den som leder Socialdemokraterna till val 2014. Jag tror hon avgår innan året är slut. De krafter inom partiet som varken velat ha Mona eller det rödgröna samarbetet har nu fått vatten på sin kvarn. Det rödgröna-samarbetet har framförallt skadat sossarna men kanske har också vänstern fått sig en törn. Det enda parti inom de rödgröna som går framåt är Miljöpartiet. Enda anledningen till att behålla Mona är om man tror att det kan bli nyval inom ett år eller två och då är det kanske trots allt lättare att ha kvar Sahlin istället för en färsking. Det faktum att det är brist på

Jag är inte förvånad att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Om man i ett val får runt 2-3 % så är det mycket sannolikt att man sedan valet efter kommer över 4 %. Här har de etablerade partierna ett ansvar. Men framförallt media. Kanske allra mest SVT. Hade SVT fattat bättre och bjudit in SD till valdebatten så hade åtminstone SD:s politik synats offentligt och alla partier hade kunnat argumentera offentligt mot partiet. Nu fick man inte detta. Istället så fick SD ordna sina egna debatter och valtal vilket de allra flesta fick avbrytas för att säkerheten inte kunde garanteras. I princip alla större möten stördes av kravallvänstern som uppenbarligen inte vill ha en demokrati där det fria ordet väger tyngre än olika åsikter. På SD:s avslutande valtal vid Sergels torg visade det sig dessutom att de som protesterade var högt uppsatta Vänsterpartister som kandiderade till riksdagen. När Ohly nu grovt kritiserad borgerligheten för att ha släppt fram SD och säger att det blåser högerextrema vindar över landet borde han faktiskt först fundera på sin egen skuld till att SD vuxit sig så starka. I en demokrati måste alla få komma till tals, att då som Vänsterpartiet förstöra för ett annat parti lämnar en besk eftersmak. Antingen står man upp för demokratin eller inte. Nu var det nära att Vänsterpartiet åkte ur riksdagen och kanske borde Ohly och kompisarna fundera över det faktum att det svenska folket inte alls köper deras modell över hur välfärden ska organiseras, en modell som är en direkt kopia av det som gick åt helvete i de gamla Sovjet-staterna.

Många hänger nu upp sig på att det blir en minoritetsregering. Är det något konstigt? Nej, inte om man tänker efter att Sociademokraterna styrt Sverige i minoritetsregering under många, många år. En minoritetsregering är både bra och dålig. Dålig så tillvida att det är svårt att veta vilken politik som blir verklighet, bra på det sättet att det är riksdagen som får avgöra frågorna i större utsträckning än vad som är normalt då man har en regering i majoritet.

Jag väntar med spänning på alla andra valanalyser.

Läs andra bloggar om: , , , , ,