Det kallas den svenska avundsjukan

1.2198572TS1288712055073_slot100slotWide75ArticleFull

Det verkar som det blivit väldigt populärt att skrika “muta” så fort någon tagit emot någonting gratis. Jag tycker det börjar bli tramsigt. Nu senast visar det sig att Mona Sahlin (S) blivit bjuden på tennis. Och veckan innan jagades Sofia Arkelsten (M) för att hon deltagit i en studieresa som Shell betalat. Hon blev alltså inbjuden till en konferens för att tala och i samband med detta så betalade den som anlitade henne, Shell, hennes resa och upphälle. Detta gjorde hon i egenskap av riksdagsman, en position man har där man kan påverka – och påverkas.

Alla som begriper lite av verkligheten förstår att detta inte är någon muta. Samma sak med Mona Sahlins tennisinbjudan. Det är naturligtvis inte heller någon muta. Det enda allt detta handlar om är…håll i er nu…den svenska avundsjukan. Ingen tror ju på allvar att Arkelsten skulle driva Shell-frågor (vad nu det är för några frågor…) i riksdagen bara för hon blev bjuden på resan till en konferens. Men däremot sticker det alltid i ögonen när någon får någonting gratis. Så har det väl alltid varit. Men nu har några kvällstidningsjournalister kokat ner allt detta till att så fort någon får någonting “gratis” så är det en muta.

Sedan ringer man Institutet mot mutor (som är någon slags branschorganisation som företagen jobbar med) och ber om en kommentar. Kan det vara en muta? Och någon kanslichef svarar fyrkantigt att “allt kan vara en muta”. Nu är det ju inte så att allt kan vara en muta, men jag antar att det är enklare att svara så – och det är ju precis det som journalisten vill höra. Och sedan drar stora drevet igång men svarta stora rubriker i stil med “mutbrott” och “mutskandal”. Ibland går det så långt att Expressens (för övrigt ganska vettiga chefredaktör) Thomas Mattsson beordrar ut fotografer som ligger på tak och tar paparattzi-bilder på den som ska hängas ut i kvällspressen och minsann ångra vad han eller hon gjort. Kvällspressen agerar polis, åklagare och domare på samma gång. Äckligt, men det är så man säljer lösnummer. Det äckligaste är nog ändå kvällstidningsredaktörernas försök att förklara sig när man vet att man redan trampat över gränsen. Alla vet ju att de skulle sälja sina egna barn för att få ett scoop och sälja 100 000 fler lösnummer så varför förneka att man (i princip) är beredd att göra vad som helst?

När man skriker mutor varje gång någon låter sig bjudas så blir det precis som i sagan om vargen. Det vore nog bra om vi sparade dessa starka anklagelser till dess att vi har en riktig mutskandal där någon uppenbarligen tagit emot någonting gratis i gengäld för att göra någonting. Det är endast då det kan kallas “mutbrott”. Därför blir jag extra besviken när även DN, som förövrigt ändå får räknas som en seriös tidning, drar på stort angående Sahlins tennisbesök och skriver att “det kan vara mutbrott”. SvD verkar hålla en lägre profil och det hedrar dom. Precis som det inte inleddes någon förundersökning kring Arkelsten så blir det naturligtvis ingen mot Sahlin heller. Om allt kan bli “mutbrott” så blir ju konsekvensen ohållbar. Ska alla politiker och statliga tjänstemän som blev bjudna till kronprinsessans bröllop granskas för mutbrott? Kungen kanske vill ha mer apanage i gengäld? Nobelfesten kanske också är en enda stor muta där näringslivet bjuder på svindyr fest i förväntan att politikerna ska “bjuda tillbaka”? Nä, sluta att prata om “mutbrott” stup i ett.

Mutbrott, ett brott som innebär tagande av muta. Mutbrott kan vara att någon person i sin tjänsteutövning hos myndighet, företag eller i tjänst hos privatperson, för sin egen eller någon annans vinning, erhåller ekonomisk eller annan ersättning av någon, som vill tillskansa sig en otillbörlig tjänst eller egendom eller handling av något slag. Enskild person som har tjänst i företag eller organisation, som ger eller utlovar muta av något slag, kan fällas för bestickning.

Från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mutbrott

På tal om “Institutet mot mutor” väntar jag bara på att gamla hederliga Hassan ska återuppstå och ringa upp kanslichefen och säga att man ringer från “Institutet FÖR mutor” och inbjuda till debatt :)

Pingat på http://intressant.se/intressant

Läs andra bloggar om: , , ,