Galet ränteförslag från Folkpartiet

bostadsbubbla.jpg

Jag skulle vilja se den regering som minskar ränteavdragen bara för att man tror att det finns en ”bostadsprisbubbla” mitt i centrala Stockholm. En bubbla uppstår bara om det finns en spekulation. Dagens höga bostadspriser beror på för hög efterfrågan och för dåligt utbud. Priserna på bostäder har stigit i många, många år men när man lyssnar på en del ”experter” får man känslan att de bara stigit under 2009 då räntorna var rekordlåga.

Igår kom dessutom en relativt värdelös undersökning från några enstaka mäklare i Sverige där man påstod sig kunna se att bolånetaket som infördes i oktober har gett effekt. Vilket effekt som man kunnat se framgick dock inte i artikeln som var en TT-nyhet som bland annat DN kopierade rakt av. Utan någon som helst egen analys. Några mäklare, kanske ett 20-tal, hade under en månad noterat att vissa kunder inte var så pigga på att buda jättehögt. Efter detta drog man slutsatsen att räntetaket hade gett ”effekt”. Pinsamt och dessutom baserat på ett underlag som har rent statistiskt inte är värt ett dugg. Det hade varit bättre att samla några personer i rum för en gissningstävling.

Den enda effekt bolånetaket kommer att få är att unga människor som inte har någon förmögenhet aldrig kommer att kunna köpa sin första egna lägenhet.

Undersökningen visade dock att fler nu väljer att binda sina bolån, något som inte är konstigt om man tror att räntan kommer att gå upp ytterligare. Och det kommer den ju att göra. Men att binda räntan nu, när de långa räntorna är skyhöga, är ingen bra affär. Då är det bättre att ha is i magen och se till att man har en buffert att man klarar väldigt höga rörliga räntor. För bankerna är de långa lånen är riktigt bra affär. Man får trogna kunder som får svårt/dyrt att byta bank under de år som lånen löper samt att man kan lägga på ett ordentligt räntegap då man tar risken att låna på lång tid. Bankerna tjänar miljarder på att låna ut dyrt och låna in billigt. Idag betalar du kanske runt 2-3 % i ränta på ett lån på några hundratusen. Samma hundratusen insatt på ett sparkonto kanske ger sig 1 % i ränta max. Där har du bankernas affärsidé i ett nötskal.

De ekonomer som idag vill höja räntan ytterligare och snabbare förstår inte att de då kommer tvärstoppa den positiva utveckling som Sverige nu har. Vi är väldigt beroende av export. Varje räntehöjning gör den svenska kronan starkare och det är ju kul när vi åker på semester eller köper saker utomlands, men de svenska företagens försäljning kommer minska, man kommer att behöva säga upp personal – och vips så har vi skapat oss en ordentlig inhemsk lågkonjunktur trots att omvärlden då återhämtat sig bättre. Dessutom är ju läget väldigt spänt i Europa och man ska nog vara försiktig att tro att Sveriges ekonomi kan klara sig helt på egen hand i vår globaliserade värld.

Läs andra bloggar om: , , , , ,

 • Jag håller dig om att Carl B Hamiltons utspel är skräp. En skattelagstiftning behöver en stabilare grund att stå på än en eventuell prisbubbla.

  Detta med ränteavdragen har diskuterats i alla tider. Det finns flera orsaker till ränteavdrag. Det finns en politisk enighet om att så många som möjligt ska ha råd med eget boende, då är ränteavdragen ett bra instrument för detta. Den eventuella stora prisbubblan finns i storstäderna, men där stiger priserna oberoende av räntor och bolånetak eftersom det är stor efterfråga. Priserna speglar snarare ökning av löner för tjänstemän, ökar mer än genomsnittet.

 • Sdjfbjwekjb

  Varför skall skattepengar gå till idioters överbelåning? Endast en kriminell parasit kan tycka att det är ok!

  • Så länge vi har världens högsta skattetryck så är det vettigt att även finns avdrag för kostnader. Ränteavdraget är ett sådant avdrag. Och det finns ju andra avdrag också. Jag är inte främmande för att hela skattesystemet borde göras om i grunden men det är nog svårt att få politiskt majoritet för det i dagsläget.

 • Prokofiev

  Jag håller med om att räntevapnet inte ska missbrukas utan att det behövs riktade åtgärder mot utlåningen till inköp av privatbostäder. Dock verkar du själv inte ha några förslag alls.

  • Det enda som på sikt kan dämpa bostadspriserna är att utbudet blir större. Det är den stora efterfrågan, framförallt i Stockholms innerstad, som drar upp priserna till omrimliga nivåer. Den låga räntan spelar naturligtvis in också. Alla som varit med på bostadsmarknaden en längre tid vet ju att räntan går upp och ner så det måste man ju räkna med.