Galet ränteförslag från Folkpartiet

bostadsbubbla.jpg

Jag skulle vilja se den regering som minskar ränteavdragen bara för att man tror att det finns en ”bostadsprisbubbla” mitt i centrala Stockholm. En bubbla uppstår bara om det finns en spekulation. Dagens höga bostadspriser beror på för hög efterfrågan och för dåligt utbud. Priserna på bostäder har stigit i många, många år men när man lyssnar på en del ”experter” får man känslan att de bara stigit under 2009 då räntorna var rekordlåga.

Igår kom dessutom en relativt värdelös undersökning från några enstaka mäklare i Sverige där man påstod sig kunna se att bolånetaket som infördes i oktober har gett effekt. Vilket effekt som man kunnat se framgick dock inte i artikeln som var en TT-nyhet som bland annat DN kopierade rakt av. Utan någon som helst egen analys. Några mäklare, kanske ett 20-tal, hade under en månad noterat att vissa kunder inte var så pigga på att buda jättehögt. Efter detta drog man slutsatsen att räntetaket hade gett ”effekt”. Pinsamt och dessutom baserat på ett underlag som har rent statistiskt inte är värt ett dugg. Det hade varit bättre att samla några personer i rum för en gissningstävling.

Den enda effekt bolånetaket kommer att få är att unga människor som inte har någon förmögenhet aldrig kommer att kunna köpa sin första egna lägenhet.

Undersökningen visade dock att fler nu väljer att binda sina bolån, något som inte är konstigt om man tror att räntan kommer att gå upp ytterligare. Och det kommer den ju att göra. Men att binda räntan nu, när de långa räntorna är skyhöga, är ingen bra affär. Då är det bättre att ha is i magen och se till att man har en buffert att man klarar väldigt höga rörliga räntor. För bankerna är de långa lånen är riktigt bra affär. Man får trogna kunder som får svårt/dyrt att byta bank under de år som lånen löper samt att man kan lägga på ett ordentligt räntegap då man tar risken att låna på lång tid. Bankerna tjänar miljarder på att låna ut dyrt och låna in billigt. Idag betalar du kanske runt 2-3 % i ränta på ett lån på några hundratusen. Samma hundratusen insatt på ett sparkonto kanske ger sig 1 % i ränta max. Där har du bankernas affärsidé i ett nötskal.

De ekonomer som idag vill höja räntan ytterligare och snabbare förstår inte att de då kommer tvärstoppa den positiva utveckling som Sverige nu har. Vi är väldigt beroende av export. Varje räntehöjning gör den svenska kronan starkare och det är ju kul när vi åker på semester eller köper saker utomlands, men de svenska företagens försäljning kommer minska, man kommer att behöva säga upp personal – och vips så har vi skapat oss en ordentlig inhemsk lågkonjunktur trots att omvärlden då återhämtat sig bättre. Dessutom är ju läget väldigt spänt i Europa och man ska nog vara försiktig att tro att Sveriges ekonomi kan klara sig helt på egen hand i vår globaliserade värld.

Läs andra bloggar om: , , , , ,