Louis Vuitton gör bort sig fullständigt

Darfurnica_2011-660

En konstnär gör först en t-shirt och målar sedan en tavla för att samla in pengar till svältande barn i det krigsdrabbade Darfur. Varvid producenterna av lyxvaror under varumärket Louis Vuitton klipper till. De hävdar att en handväska som bärs av ett litet svart barn i målningarna är en Louis Vuitton-väska – och att tröjan och bilden därför utgör ett varumärkesintrång.

Vi skulle kunna stanna där. Men det fortsätter tyvärr:

Utan att vare sig ha blivit informerad i förväg eller kallad till några rättsliga förhandlingar åläggs konstnären böter – som i skrivande stund uppgår till 1,8 miljoner kronor.

Är det så här det ska fungera år 2011? Ska vanligt folk riskera att bli stämda på miljontals kronor bara för att man målat en tavla? Det är något som gått riktigt, riktigt snett.

Hon målade en väska och nu ska hon böta 1.820.000!

– När jag kom hem låg ett brev från företaget på dörrmattan. Där stod att rätten dömt mig att betala 5.000 euro för varje dag som målningen visas offentligt. Det spelar ingen roll om det är på ett museum eller på min hemsida.

Dessutom kan man ju undra hur Louis Vuitton resonerar överhuvudtaget? Det här är ju knappast bra PR för företaget eller märket. En snabb sökning på Google ger ganska många träffar som redogör för dess skamliga sätt att agera i den här frågan. Och det är bara början. Det kommer bli mycket värre.

Länkar:
DN: Målade en väska – ska böta 1.820.000
Viktualiebrodern: Ironi och satir bör ej hindras av den ideella upphovsrätten
HAX, Pirate MEP Engström, Rudolf, Opassande 1, Opassande 2, Farmor Gun, Rouhivuori, Wennerström, Lite av varje, Söderlund, Barczyk, Bråth och Yami. Samt många, många andra.

Läs andra bloggar om: ,