Det är obegripligt att Moderaterna kan rösta ja till datalagringsdirektivet

kamera

Jag hoppas att Riksdagen idag röstar för att bordlägga datalagringsdirektivet. För oss motståndare till datalagringsdirektivet är bordläggning i ett år en chans att stärka motståndet mot teledatalagringen som sådan. Både i Sverige man framförallt i EU, där direktivet nu ska ses över.

Det som stör mig är att det ska behövas. Moderaterna borde ha vett att säga nej till sådana här integritetskränkningar. När jag gick med i MUF och Moderaterna var partiet emot övervakningsstaten, åtminstone som jag minns det. De personer som jag då satt i samma styrelser med var förmodligen också emot massövervakning i statens tjänst.  Nu är man plötsligt för! Bara för att man fått en plats i Riksdagen? Hur kan man sälja ut sin politiska själ så billigt och enkelt?

Moderata riksdagsledamöter, många unga av dem – tillika mina vänner, borde de stå upp för individen, för sina väljare och för de kärnvärden som moderat politik vilar (eller vilade) på.

Jag blir uppriktigt ledsen över deras principlöshet.

Justitieminister Beatrice Ask (m) och hennes kollegor på Justitiedepartementet gör verkligen allt för att driva igenom teledatalagringen i riksdagen, trots att hon för bara några år sedan påstod att samma förslag var en allvarlig kränkning av den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna.

Har hon ändrat sig? Skiter hon i det? Eller tycker hon rent av att sådant är bra nu? Jag vet inte.

Inte ens de unga, förhoppningsvis modiga ledamöter som blev invalda i riksdagen på grund av sin starka personlighet håller emot. I princip alla duckar, tiger och hoppas att väljarna skall glömma. Ingen vill egentligen kommentera utan hänvisar bara till svepande, gemensamma uttalanden. Partipiskan viner naturligtvis. Ingen får kvittas ut. Alla ska vara på plats. Ingen vågar säga emot partiledningen med risk att få gå samma gatlopp till mötes som Karl Sigfrid (M) utsattas för då han hotade fälla regeringen i FRA-frågan.

Kan dessa personer se sig själva i spegeln? Kan de med gott samvete säga att de röstade “rätt” när de trycker på JA-knappen efter klockan 16 idag. Jag undrar.

Moderata Ungdomsförbundets ordförande, Erik Bengtzboe, uppmanar sina partikamrater att rösta nej. Han påminner justitieminister Ask om hennes egna ord om att datalagringen är "en allvarlig kränkning av den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna". Men kommer hon och de andra att lyssna? Knappast. Vad Erik Bengtzboe, hans medlemmar i MUF och de andra borgerliga ungdomsförbundens medlemmar bör göra – det är att ta sig en rejäl funderare. Varför sviker de borgerliga partierna i en så tydlig borgerlig kärnfråga som medborgarnas rätt till privatliv? Går det att göra något åt detta, på riktigt? Och om inte, vilka slutsatser bör man dra och vilka blir konsekvenserna? MUF och Moderaterna drar inte riktigt åt samma hålla i den här frågan.

Christian Engström och Camilla Lindberg skriver i SvD.

Alla ministrar och EU-kommissionärer vet redan att direktivet måste dras tillbaka eller omarbetas. Inte bara på grund av den väntade kritiska utvärderingen. Hela upplägget har visat sig vara fel. Kostnaderna för datalagringen är så stora att mindre internetoperatörer har svårt att bära dem. Att de drabbas är extra tråkigt, eftersom det ofta är hos de små aktörerna som nytänkande och innovation sker. Datalagringsdirektivet har även havererat juridiskt. I de EU-länder där det prövats av domstol, mot konstitutionella krav och medborgerliga rättigheter, har det underkänts.

Men regeringen tycks inte lyssna på argument i sak. Istället verkar det mer som om det hela har blivit en ny prestigefråga, en fråga om regeringsduglighet. Man måste rösta JA. Annars kan man inte regera.

Ett annat argument som man ofta får höra är att förslaget som läggs nu har omarbetats och är mycket bättre än det tidigare förslaget. Det är en lögn. Förslaget har legat klart på jusititiedepartementet – och läckt därifrån till Wikileaks – redan våren 2009. Det är alltså inte omsorg om den personliga integriteten som varit regeringens ledstjärna. Det handlar bara om att man ville förhala frågan tillräckligt länge för att undvika en integritetsdebatt under förra höstens valrörelse. Vilket för övrigt lyckades.

Inte heller den ansvariga EU-kommissionären, Cecilia Malmström, kan rimligen få datalagringsdirektivet att gå ihop med sin personliga liberala politiska övertygelse. I stället faller hon till föga för andras påtryckningar, vilket får henne att framstå som otroligt svag. De gånger hon intervjuats i frågan har hon glidit undan och sagt att direktivet ska arbetas om. Och en rapport om detta kommer redan den 23 mars. Varför är det så bråttom att rösta igenom direktivet i Sveriges Riksdag innan vi sett denna rapport? Jo, höga böter väntar. Låt oss ta dessa böter. Jag tror svenska folket är beredda att betala mot att inte bli massövervakade av staten.

Min egen slutsats blir mest en enda stor besvikelse. Hur ska man kunna rösta på något borgerligt parti efter detta? Det går inte att rösta på sådana här riksdagskandidater som inte vågar stå upp för personlig integritet och mänskliga rättigheter.

Jag vill ha en modig, kompetent, konsekvent och principdriven borgerlighet och ett starkt moderat parti som står upp för individen. Annars får det faktiskt vara.

Länkar: HAX, Datalagringssvep hos Lake, Christian Engström, Anna Troberg, Mina Moderata Karameller, Tokmoderaten, Polisstaten, Gråsäl, Kunskapssamhället, Enligt min humla, Den hälsosamme ekonomisten, Attila, Värmlandspiraten, Skivad Lime, Mina Moderata Karameller 2, Rejdnells Blandning,Journalistförbundet och Motpol.

Läs andra bloggar om: , , , , ,