Den svenska moralpaniken ska tydligen ut på export

sexkop

Vänsterpartiet vill förbjuda sexköp som sker utomlands. Helknasigt om du frågar mig. Och nu läser jag att även Socialdemokraterna vill förbjuda sexköp i utlandet och då blir plötsligt frågan oändligt mycket större.

Jag förstår inte hur de tänker.

Svensk lag gäller i Sverige. Tysk lag gäller i Tyskland. Det är ändå rätt rimligt. Men ska svensk lag även gälla i Tyskland? Och ska det i så fall bara gälla vissa svenska lagar? Ska inte alla som vistas i ett land ha lika rättigheter och skyldigheter? Eller om vi vänder på det. Ska tysk lag gäller i Sverige? Eller ska till exempel polska kvinnor riskera straff i Polen om de gör abort i Sverige? Ska inte litauer få gå i Pride-paraden i Stockholm?

Konsekvenserna blir absurda men det verkar inte vare sig socialdemokraterna eller Vänsterpartiet tänka på.

Förutom att förslaget strider mot all rim och reson när det gäller internationell straffrätt så kommer det knappast leda till att några skulle åtalas och sedan fällas för att t ex köpa sex i Thailand, där det förvissa är lagligt. Vem skulle kontrollera att denna lagstiftning fungerar? Norge har tydligen infört en lag som förbjuder sexköp utomlands men man kan inte presentera några fakta om det gett några resultat. Det talar sitt tydliga språk. Lagar som inte kan följas eller kontrolleras ska inte införas.

Sedan är det svårt att inte berör den svenska moralpaniken kring sexköp. Regeringen har föreslagit att man ska höja maxstraffet för sexköp till fängelse i ett år. Det är i sig orimligt. Om två vuxna människor frivilligt bestämmer sig för att den ena betalar den andra för en sexuell tjänst är det, i sig, ingen som skadas. Ingens rättigheter kränks. Det är ett brott utan offer. Något som man enligt min mening inte bör bli satt i fängelse för. Än mindre får gredelina kuvert hemskickade som justitieminister Beatrice Ask (M) så förnämligt föreslog för något år sedan. Fel. Hon föreslog till och med att man skulle få ett grällt kuvert hemskickad redan om man blivit misstänkt för sexköpsbrott. För att man skulle skämmas. Omgivningen skulle minsann få se. Här är en man (ja, det är ju oftast män) som köper sex. Usch och fy. Sånt ska man inte syssla. Just det här exemplet visar tydligt att det är fråga om en moralpanik. Köpa och sälja sex är fult och ska inte förekomma. Sexköpslagen har egentligen bara medverkat till att den öppna prostitutionen sökt sig bort från gatorna och ut på Internet istället. Eller i en hytt på en Ålandsfärja. I förmodligen samma omfattning, om inte större, men inte lika öppet och otroligt svårare att kontrollera eller beivra.

Hela argumentationen bakom införandet av sexköpslagen, något som Moderaterna var motståndare till (innan man blev “Nya Moderaterna) är att sexköp egentligen är människohandel och grova övergrepp. Låt mig då vara tydlig. Våldtäkt, människorov, slaveri, olaga frihetsberövande och andra övergrepp som brukar buntas ihop under rubriken trafficking ska naturligtvis vara olagliga, precis som i dag. Att tillåta sexköp är inte att att tillåta trafficking. Om vi hade samma resonemang kring andra saker så skulle vi få instifta lagar in absurdum.

Uppenbart är det så att Riksdagen vill kunna sätta personer i fängelse – inte för att de skadar någon annan – utan för att de gör saker som politikerna inte gillar. Sexköpslagen är en subjektiv morallag stiftad av personer som tycker det är “fult” att sälja och köpa sex.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill nu att Riksdagen även gör svenskars sexköp utomlands till en olaglig handling. Den svenska moralpaniken ska alltså ut på export.

En grundläggande rättsprincip är att man är skyldig att följa lagarna i det land som man befinner sig i. Men detta ska alltså ändras. Och vad är det så som hindrar att man försöker lagstifta om andra saker som också ska vara olagliga när man är utomlands?

Ska de svenskar som kör utan bilbälte i Spanien åtalas av svensk åklagare och straffas i Sverige? Ska de svenskar som anordnar en pokerturningen i Las Vegas inställa sig vi en svensk tingsrätt och dömas till böter eller fängelse?

Vad är det för underlig princip att just sexköp som brott ska särbehandlas på det här sättet?

Kanske finns det ingen vettig logik i det här överhuvudtaget? Våra riksdagsledamöter vill kunna sätta någon i fängelse för att han eller  hon har gjort något politikerna inte gillar – inte för att personen i fråga har skadat någon.

Sexköpslagen skapar också en rättsröta som saknar motstycke t ex i det uppmärksammade fallet då Magnus Hedman först friades i tingsrätten för att köpt sex och sedan fälldes i hovrätten därför att “han borde ha insett att flickorna var eskortflickor”. Baserat på att de “hade utmanande klädsel, sminkning och talade engelska med kraftig brytning”. Sug på den karamellen. En överrätt i Sverige kan alltså döma någon till att ha köpt sex för att personen i sig såg ut som en prostituerad! Utan andra bevis. Då, om något är hela rättssystemet i min mening i fritt fall och man inser snabbt vilken idiotiskt lagstiftning politikerna infört som rättsapparaten måste befatta sig med. Som om inte detta vore nog har politikerna särskilt gett uppdrag till polisen att satsa extra mycket resurser på att sätta din personer som köper sex. Resurserna är enorma. Metoderna tvivelaktiga. Som skattebetalare kan du dock vara absolut säker på att polisen prioriterar att leta potentiella sexköpare betydligt högre än att leta efter de tjuvar som bryter sig in din bostad och stjäl dina saker.

Så vad blir då nästa steg för dessa politiker som drivs av moralpanik?

Spärra in folk för att de tycker någonting som politikerna inte gillar? Ja, det gör man ju faktiskt i flera andra länder…

Länkar: SvD Brännpunkt | Nyheter24 | SVT | Motpol | Per Westberg | Blogge | Grevad Lux | Yami | Jerlrup |Hagwall | Liberaldemokraterna | Gajditza | Ivarsson | Carl | DN |HAX | Expressen

Läs andra bloggar om: , , , , ,

 • Anonym

  Du har ett viktigt faktafel i det du skriver. Hursomhelst, härifrån Thailand kan jag meddela att det nog är ganska okänt vad än Sverige beslutar om dessa saker. Om det var känt skulle man näppeligen bry sig, till yttermera visso. Sakläget är ungefär såhär:

  Prostitution är förbjudet men ännu inte obligatoriskt. (Sexköp är såvitt jag vet inte förbjudet däremot.)

  Förbjudet är det för att omvärldens moral prackades på landet på 60-talet. Dock finns det traditioner och oskrivna regler i samhället som går mycket längre tillbaks i historien och mycket djupare ner i samhällsrötterna som står över lagar som man för syns skull infört för att blidka omvärlden. ”Vilken prostitution? Det är ju förbjudet!” Behändigt nog stiftades lagen på ett sådant sätt att den enkelt och lätt kan kringgås. Tror man att det var ett misstag är man oförlåtligt naiv!

  Utlänningar kan glömma direkt att kunna påverka vad som sker, vare sig dom är poliser eller civila feministkärringar. Här är ett exempel på varför. Det finns, förutom direkt på gatan i specifika stråk som överallt i världen, en mängd olika typer av etablissemang som tillhandahåller sexuella tjänster. När dessa invigs ställer man upp en soffa och ett bord utanför där ortens höga polischefer, i full uniform, bekvämt kan luta sig tillbaka och bli serverade av personalen på etablissemanget. Fest och glam och lyckönskningar för goda affärer! I och med det har ett samförstånd mellan polisen, ägaren och allmänheten upprättats. Hit kan man komma i trygg förvissning om att allt är i sin ordning!

  Bangkoks mest prominente innehavare av massagesalonger och allehanda typer av bordeller, d v s stadens meste hallick, satt en tid i parlamentet, faktiskt. Det var väl på tal att han skulle bli borgmästare i Bangkok också vill jag minnas. Att han skulle sakna ”friends in higher places” är knappast troligt.

  Tro fördenskull inte att det helt saknas gränser i Thailand! Gränserna är knivskarpa och utanför dom ges ingen som helst pardon av polisen. Den som åker fast för sex med underåriga är tvärrökt i Thailand och underskatta inte polisens förmåga och vilja att ta itu med sådant. (Bodström trodde han hittat tolvåringar på barer i Phuket. Idiot!)

  Sverige kan försöka kolonisera världen med morallagar hur mycket som helst. Här i Thailand lär man inte bry sig mer än man gjort hittills, d v s inte alls. Sverige kan alltså fortsätta exportera sitt ”problem” hit, i vad mån man nu anser att det är moraliskt…

 • MrJ

  Verkligen ett bissart lagförslag. Om man föds som svensk man har man således inget annat val än att säga upp sitt medborgarskap om denna lag går igenom. Man kan inte om man inte gillar den svenska moralen åka till ett annat land för att njuta av en ledigare livstil tex med liberalare alkohol syn eller tex liberala syn pa marijuana. Det är givet att också sådant omoraliskt beteende måste straffas i sverige i allegori med ovan nämnda förslag. Vem som ska övervaka? Den redan närvarande svenska polisen i thailand kommer utökas men ffa kommer man förlita sig på angiveri av upprörda svenska medborgare på semester som ska anmäla sina landsmän. Svensk medelålders kvinna ser medelålders svenk man med yngre thailändsk kvinna (hon kan omöjligt avgöra dennes ålder men hon ser ung ut…), tar bild med sin mobil, rapporterar sin upprördhet till polisen, utredning startat och manen åker dit. Prostituerade och lokal korrumperad polis kommer snart på att man kan tjäna pengar på detta me än värre effekt för de anklade svenska männen- Mannen är rättslös i Sverige. Kräv rättvisa!

 • Innebandyanders79

  Hej Peter!
  Märker att du saknar mycket viktiga fakta i området kring sexköp och trafficking.
  Jag tycker du skall läsa en blogg som heter http://www.traffic.bloggsida.se.

  Här kan du läsa om allt som du behöver veta om barn, tonåringar och kvinnor som utnyttjas i olika delar av världen för att män anser sig ha rätt att köpa människor med sämre förutsättningar än de själva.

  Och nej…hur mycket du än vill få det att framstå som att det är normalt och en rättighet att köpa sex så är det inte det….och när jag ändå är igång med att förstöra dina drömmar så finns det faktiskt inga lyckliga horor heller…Sorry

  • Pinjata

   ”barn, tonåringar och kvinnor som utnyttjas” är inget som regleras av den svenska prostitutionslagstiftningen. Den lagen reglerar vuxna män och kvinnor som av fri vilja väljer att sälja och köpa sexuella tjänster.

   Eftersom det finns många frivilliga prostituerade i Europa i exempelvis Tyskland och Holland som väljer detta yrke framför andra måste man dra slutsatsen att de är mer lyckliga som prostituerade än som något annat. Att du anser att ingen kan vara lycklig som prostituerad visar bara på din inskränkta tankeförmåga.

   • Innebandyanders79

    Att en person ”väljer” att bli prostituerad för att det är kul finns inte. De som hamnar i en sådan miljö har sedan barnsben fått höra att de är värdelösa och mertalet har blivit sexuellt utnyttjade och lever i missbruk. Och förresten hur kan du veta att den prostitution du tror sker ”frivilligt” inte egentligen är trafficking i en snyggare förpackning?

    Skulle du tycka att det var ok att dina grannar kom över och köpte din syster, fru eller dotters sexuella tjänster för att de båda väljer det av fri vilja?

    Näää…för du tycker att de är lite bättre människor än de ”horor” som jobbar i tyskland och holland.
    De tycker du män kan behandla hur som helst.

    • Pinjata

     Jag kan applicera samma resonemang på många andra yrken – helt enkelt säga att ingen av fri vilja väljer att jobba inom t.ex. äldreomsorgen – för jag tycker det är ett dåligt yrke. Människor som jobbar inom äldreomsorgen har hört från barnsben att de är dåliga människor osv.

     Trafficking i form av arbetskraftsinvandring kan diskuteras men så länge de betalar skatt och får ta del av samhällets övriga skydd ser jag inga problem. Trafficking i form av slavhandel är mer en myt än verklighet och mycket få eller inga fall existerar i Europa.

     Till skillnad från dig så respekterar jag andra människors val. Om min mor, syster eller dotter (varför inte far, bror eller son?) väljer att sälja sexuella tjänster skulle jag eventuellt inte tycka om det men jag skulle respektera deras val. Det är deras liv och om de vill ha ett relativt okomplicerat yrke som ger bra betalt utan fasta tider, då är det deras val.

     Jag väljer dessutom att prostituera mig själv – fast det kanske är annorlunda för att jag är man?

    • MrJ

     Tro det eller ej men det finns tjejer som gör just det för att dom vill ha fräcka kläder eller senaste mobiltelefonen. Tjejer som har råd att gå på universitet tex. I usa inte ovanligt att jobba tex på stripbar för att betala sina studier. Alla gör sina val. Tvång? Ja alla ska förstås ha rätt till allt utan att tjäna ihop det på något sätt.

   • MrJ

    Bra tanke. Lagliga skatte betalande prostituerande i Tyskland. Svensk man besöker och döms i Sverige till 1 års fängelse (!) Tysk, spansk, italiensk osv går fri. Tysk man besöker svegige och fälls här för brott som han inte kan åtalas för hemma. Sannerligen orimliga förhållanden. Europadomstolen nästa?

  • Jag försökte vara tydlig men upprepar mig gärna. Våldtäkt, människorov, slaveri, olaga frihetsberövande och andra övergrepp som brukar buntas ihop under rubriken trafficking ska naturligtvis vara olagliga, precis som i dag. Frivilliga sexköp och trafficking är inte samma sak. Precis som du skriver så har lagstiftningen kommit till för att vissa politiker inte tycker det är ”normalt” eller en ”rättighet” att köpa sex. Men man har bakat in det i en argumentation att sexköp är detsamma som människohandel.

 • Men då är ju lagen bra för danskar då ju..För det är ju LAGLIGT i Danmark att köpa sex..då kan dom köpa sex riskfritt här då..fast att det är olagligt