Den svenska moralpaniken ska tydligen ut på export

sexkop

Vänsterpartiet vill förbjuda sexköp som sker utomlands. Helknasigt om du frågar mig. Och nu läser jag att även Socialdemokraterna vill förbjuda sexköp i utlandet och då blir plötsligt frågan oändligt mycket större.

Jag förstår inte hur de tänker.

Svensk lag gäller i Sverige. Tysk lag gäller i Tyskland. Det är ändå rätt rimligt. Men ska svensk lag även gälla i Tyskland? Och ska det i så fall bara gälla vissa svenska lagar? Ska inte alla som vistas i ett land ha lika rättigheter och skyldigheter? Eller om vi vänder på det. Ska tysk lag gäller i Sverige? Eller ska till exempel polska kvinnor riskera straff i Polen om de gör abort i Sverige? Ska inte litauer få gå i Pride-paraden i Stockholm?

Konsekvenserna blir absurda men det verkar inte vare sig socialdemokraterna eller Vänsterpartiet tänka på.

Förutom att förslaget strider mot all rim och reson när det gäller internationell straffrätt så kommer det knappast leda till att några skulle åtalas och sedan fällas för att t ex köpa sex i Thailand, där det förvissa är lagligt. Vem skulle kontrollera att denna lagstiftning fungerar? Norge har tydligen infört en lag som förbjuder sexköp utomlands men man kan inte presentera några fakta om det gett några resultat. Det talar sitt tydliga språk. Lagar som inte kan följas eller kontrolleras ska inte införas.

Sedan är det svårt att inte berör den svenska moralpaniken kring sexköp. Regeringen har föreslagit att man ska höja maxstraffet för sexköp till fängelse i ett år. Det är i sig orimligt. Om två vuxna människor frivilligt bestämmer sig för att den ena betalar den andra för en sexuell tjänst är det, i sig, ingen som skadas. Ingens rättigheter kränks. Det är ett brott utan offer. Något som man enligt min mening inte bör bli satt i fängelse för. Än mindre får gredelina kuvert hemskickade som justitieminister Beatrice Ask (M) så förnämligt föreslog för något år sedan. Fel. Hon föreslog till och med att man skulle få ett grällt kuvert hemskickad redan om man blivit misstänkt för sexköpsbrott. För att man skulle skämmas. Omgivningen skulle minsann få se. Här är en man (ja, det är ju oftast män) som köper sex. Usch och fy. Sånt ska man inte syssla. Just det här exemplet visar tydligt att det är fråga om en moralpanik. Köpa och sälja sex är fult och ska inte förekomma. Sexköpslagen har egentligen bara medverkat till att den öppna prostitutionen sökt sig bort från gatorna och ut på Internet istället. Eller i en hytt på en Ålandsfärja. I förmodligen samma omfattning, om inte större, men inte lika öppet och otroligt svårare att kontrollera eller beivra.

Hela argumentationen bakom införandet av sexköpslagen, något som Moderaterna var motståndare till (innan man blev “Nya Moderaterna) är att sexköp egentligen är människohandel och grova övergrepp. Låt mig då vara tydlig. Våldtäkt, människorov, slaveri, olaga frihetsberövande och andra övergrepp som brukar buntas ihop under rubriken trafficking ska naturligtvis vara olagliga, precis som i dag. Att tillåta sexköp är inte att att tillåta trafficking. Om vi hade samma resonemang kring andra saker så skulle vi få instifta lagar in absurdum.

Uppenbart är det så att Riksdagen vill kunna sätta personer i fängelse – inte för att de skadar någon annan – utan för att de gör saker som politikerna inte gillar. Sexköpslagen är en subjektiv morallag stiftad av personer som tycker det är “fult” att sälja och köpa sex.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill nu att Riksdagen även gör svenskars sexköp utomlands till en olaglig handling. Den svenska moralpaniken ska alltså ut på export.

En grundläggande rättsprincip är att man är skyldig att följa lagarna i det land som man befinner sig i. Men detta ska alltså ändras. Och vad är det så som hindrar att man försöker lagstifta om andra saker som också ska vara olagliga när man är utomlands?

Ska de svenskar som kör utan bilbälte i Spanien åtalas av svensk åklagare och straffas i Sverige? Ska de svenskar som anordnar en pokerturningen i Las Vegas inställa sig vi en svensk tingsrätt och dömas till böter eller fängelse?

Vad är det för underlig princip att just sexköp som brott ska särbehandlas på det här sättet?

Kanske finns det ingen vettig logik i det här överhuvudtaget? Våra riksdagsledamöter vill kunna sätta någon i fängelse för att han eller  hon har gjort något politikerna inte gillar – inte för att personen i fråga har skadat någon.

Sexköpslagen skapar också en rättsröta som saknar motstycke t ex i det uppmärksammade fallet då Magnus Hedman först friades i tingsrätten för att köpt sex och sedan fälldes i hovrätten därför att “han borde ha insett att flickorna var eskortflickor”. Baserat på att de “hade utmanande klädsel, sminkning och talade engelska med kraftig brytning”. Sug på den karamellen. En överrätt i Sverige kan alltså döma någon till att ha köpt sex för att personen i sig såg ut som en prostituerad! Utan andra bevis. Då, om något är hela rättssystemet i min mening i fritt fall och man inser snabbt vilken idiotiskt lagstiftning politikerna infört som rättsapparaten måste befatta sig med. Som om inte detta vore nog har politikerna särskilt gett uppdrag till polisen att satsa extra mycket resurser på att sätta din personer som köper sex. Resurserna är enorma. Metoderna tvivelaktiga. Som skattebetalare kan du dock vara absolut säker på att polisen prioriterar att leta potentiella sexköpare betydligt högre än att leta efter de tjuvar som bryter sig in din bostad och stjäl dina saker.

Så vad blir då nästa steg för dessa politiker som drivs av moralpanik?

Spärra in folk för att de tycker någonting som politikerna inte gillar? Ja, det gör man ju faktiskt i flera andra länder…

Länkar: SvD Brännpunkt | Nyheter24 | SVT | Motpol | Per Westberg | Blogge | Grevad Lux | Yami | Jerlrup |Hagwall | Liberaldemokraterna | Gajditza | Ivarsson | Carl | DN |HAX | Expressen

Läs andra bloggar om: , , , , ,