Svårt att mäta förtroende

synovate660

DN rapporterar att förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt ökat samtidigt som stödet för Håkan Juholt, nyvald partiordförande för Socialdemokraterna ligger på en låg nivå.

Mer än var fjärde väljare har stort förtroende för den nye S-ledaren Håkan Juholt. Men Fredrik Reinfeldt ger honom en hård match. Statsministern får de högsta förtroendesiffrorna sedan han tillträdde som partiledare, visar DN/Synovates mätning.

Är detta verkligen relevant? Håkan Julholt (S) har varit partiordförande mindre än en vecka. För några veckor sedan så visste ingen vem han var. Det enda större framträdande han gjort är hans linjetal på kongressen samt de utspel han gjort då han utnämnt nya ledare inom partiet.

Vad är förtroende egentligen? Hur tänker en människa när han eller hon får en sådan fråga?

Man måste nog borra ganska ordentligt om man ska komma till någon annan slutsats att detta är en enkel populärhetstävling. Förtroende är lite mer komplicerat än att säga att man gillar personen eller inte.

Nä, man får nog ta dessa undersökningar men en stor nya salt.

Läs andra bloggar om: , , , ,

 • Anonym

  Vad som är relevant är att mätningen avser Mona Sahlin och inte Juholt så journalisterna gör en bedömning av Juholts förtroende baserat på att man frågat 1000 pers vilket förtroende de har för Mona Sahlin.

  Källa : http://www.temo.se/upload/117131r.pdf

  • Nu är du nog ute och cyklar lite. Den undersökningen du hänvisar till är från 2010. Då var Mona Sahlin (S) partiledare. Den undersökningen som refereras i DN är från mars 2011.

   • Anonym

    Ähh för tusan det har du rätt i.