En hög reporänta skadar Sveriges ekonomi

nycklar_202

Som vanligt tar alla ut Riksbankens räntehöjning innan den är officiell. Alla räknar med en höjning och bankerna har naturligtvis redan justerat upp sina räntor baserat på att Riksbanken höjer imorgon.

DN har en artikel om en undersökning där många svenskar minsann förklarar att de skulle klarar en hög ränta – upp till 10 % – utan problem.

Det är naturligtvis inte sant.

Många skulle kunna betala en hög ränta. Men det skulle få andra, ganska allvarliga, konsekvenser. Även om en hög ränta blir kännbart och smärtsam så vill ingen sälja huset eller lägenheten och flytta som första åtgärd. Man biter helt enkelt ihop och lägger mer och mer per månad på räntekostnader.

Då blir det mindre pengar över till konsumtion. Och minskar konsumtionen så går det sämre för Sverige. Den högkonjunktur som alla tror ska hålla i sig jättelänge har redan fått sig en törn och det går inte lika bra nu som det gjorde för någon månad sedan.

En del skulle säkert kunna klarar en ränta på 10 % men det skulle få oerhörda konsekvenser för Sveriges ekonomi och den högkonjunktur som vi alla vill ha skulle raderas omedelbart.

Läs andra bloggar om: ,