Vem granskar Aftonbladet?

9littorin1.jpg

Ledsen, man jag kan inte riktigt släppa detta…

Trots att ingen seriös media hängt på Aftonbladets senaste rapportering (förutom en liten notis i SvD) om att fd arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin eventuellt ”sexchattat” så ger man inte upp. Förmodligen har man satsat så mycket pengar och prestige i detta att man absolut inte vill att det bara ska bli dagsslända. Man vill förmodligen att snacket ska hålla i sig hela Almedalsveckan. Framförallt idag, då är det Moderaternas dag. Oddsen för att de ska lyckas minskar timme för timme…

Därför gör man en ny publicering av redan publicerad ”nyhet”, nämligen beslutet som chefen för statsrådsberedningen fattade att inte lämna ut sekretessbelagda uppgifter angående IP-nummer som Aftonbladet ville ut för att kunna ”bevisa” att Littorin surfat till vissa sajter.

Man försöker insinuerande låta det som det är Littorins kompis Reinfeldt som avslår begäran att lämna ut uppgifterna till Aftonbladet, när alla, inklusive Aftonbladets journalister (hoppas jag) vet att det är chefen för statsrådsberedningen, dvs statsministern, som fattar alla dessa beslut!

Samtidigt vet naturligtvis Aftonbladet att deras begäran skulle avslås direkt. Detta hände ju dessutom i början av året. Är det en nyhet nu i juli att en begäran om att få ta del av känsliga uppgifter avslogs i slutet av januari? Hur många ”begäran om att få ta del av uppgifter” avslås varje månad? Förmodligen ganska många. Detta är ingen nyhet. Ej mindre någon sensation. Jag tror Aftonbladet begriper detta, men i deras frustration att ingen huggit på deras ”nyhet” gör de än mer desperata utfall.

Det är pinsamt att läsa Mattias Carlsson och Rickard Aschbergs banala texter eftersom de förmodligen i grund och botten är någorlunda vettiga journalister men en hyfsad intelligenskvot.

Ett sista halmstrå som Aftonbladet förtvivlat försöker få till är att KU skulle granska Littorin och Reinfeldt. Vilken vettig människa som är någorlunda insatt i hur KU och Riksdagen arbetar vet att en sådan ”granskning” inte skulle bli av. Ska man granska ett fd statsråd måste den personen åtminstone vara misstänkt för något brott eller något olämpligt man gjort i ämbetet. En liten misstanke om att någon ”sexchattat” hör knappast till någon av dessa kategorier. Att KU dessutom skulle försöka begära ut uppgifter om några IP-adresser kring detta är desto mer osannolikt. Det är sorgligt att journalister på en av Sveriges största tidningar inte begriper detta. Och det är beklagligt att de för läsarna bakom ljuset.

Aftonbladets input i hela den här storyn har varit att Littorin är en ”säkerhetsrisk” för hela regeringen. Tveksamt tycker jag. Men att däremot lämna ut IP-adresser från Regeringskansliet, det är verkligen en säkerhetsrisk som hotar Sveriges säkerhet. Aftonbladet slår knut på sig själv!

Aftonbladets agerande kring den här ”affären” måste granskas. Uppgifter har redan kommit fram som tyder på att Aftonbladets reportrar begått dataintrång för att komma åt uppgifter på MSN. Som vanligt hänvisar man till ”källor” men det kan ju faktiskt vara så att reportrarna själva eller via någon annan hackat in sig på konton för att på så sätt komma över uppgifter. Det finns flera trådar på Flashback angående detta.

Sedan ska man ju inte glömma bort att Aftonbladets enda ”bevis” är att man kunnat koppla Littorins mobilnummer mot en av kontona på MSN. Alla som registrerat ett kontot på MSN (eller någon annanstans) vet ju att dessa nummer aldrig kontrolleras. Man kan alltså skriva in vilket nummer som helst. Det går alltså utmärkt för mig att skapa ett konto i t ex Lena Mellins eller Jan Helins namn på MSN, med deras mobilnummer, och sedan börja skicka ut inviter om sexchatt eller annat. Så mycket är alltså dessa ”bevis” värda.

En annan sak. När man hör ordet ”sexchatt” så tänker man ju ett antal snabbmeddelanden som handlar om sex som skickats fram och tillbaka. Det är liksom det som kallas chatt. Inte några enstaka mail som skickats till olika personer. Och som dessutom INTE innehåller något om sex. Åtminstone inte vad jag hittat. Men det är klart, allt med sex i rubriken säljer ju fler lösnummer…

Att Littorin förmodligen ”sexchattat” från sin privata dator i hemmet framkom redan i en artikel skriven av Niklas Svensson på Expressen sommaren 2010. Hur detta nu kan bli en ”nyhet” ett år senare för Aftonbladet är totalt obegripligt. Kan dom inte läsa? Har dom glömt det som Niklas Svensson rapporterade?

Det är svårt att veta Aftonbladets ”poäng” med allt detta. Vad vill man åstadkomma? Jag hoppas och tror egentligen inte att man vill hänga ut Littorin som en person som ”sexchattar”. Det har nog många på Aftonbladet gjort också, kanske herr Helin själv? Utgör dom också en säkerhetrisk?

Men när dom i sitt grävjobb hittade att en person utgav sig för att vara någon annan, som hade satt i system att utpressa de som chattade med honom, då blev det plötsligt mycket mer intressant. Det var nog där som ”säkerhetsrisken” dök upp, hur osannolikt det nu låter att ett statsråd skulle kunna utpressas för att han eller hon sexchattat? Och på vilket sätt? Skulle man tvinga Littorin att försöka få regeringen att ändra ett beslut? Eller skulle han ta en stor portfölj med pengar och möta sin utpressare i ett mörkt garage?

Det låter som om Mellin och Helin läst eller sett för många dåliga spionhistorier.

Aftonbladets hantering i den här frågan måste granskas. Jag ser fram emot både en polisanmälan för misstänkt dataintrång samt en anmälan om förtal.

Länkar: AB1, AB2

Läs andra bloggar om: , , , , ,