Man kan aldrig bromsa sig ur en uppförsbacke

Egentligen borde man bara skratta åt alla analytiker och prognosmakare som gissar om framtiden, men eftersom de faktiskt påverkar marknaden i mycket stor omfattning så kan man tyvärr inte det.

De senaste oroligheterna på börserna och skuldkrisen i Europa sätter nu sina spår lite här och där. Regeringen kommer inte att sänka skatten i den omfattning man tidigare aviserat med bland annat det femte jobbskatteavdraget, utan tycker det är bättre att behålla de 17 miljarderna i statskassan. Vad de ska användas till vet jag inte men man gör bedömningen att det vore ansvarslöst att inte ha ett ordentligt överskott. Hur det nu kan vara ansvarsfullare att behålla mer av medborgarnas pengar istället för att lämna tillbaka dom?

Nu väntar en kärv tid. En stram finanspolitik. Inga skattesänkningar. Höga räntor. Mindre tillväxt och högre arbetslöshet. Det är då man ska satsa. Investera. Motivera. Få snurr på hjulen. Men med regeringens finanspolitik och riksbankens räntepolitik är det tyvärr inte möjligt.

I samma veva som statsministern och finansministern går ut och meddelar att det inte blir sänkt skatt inför 2012 så bjuds riksbankschefen in till riksdagen för att delta i ett seminarium om finansoron. Efter mötet säger Stefan Ingves ingenting om kommande räntehöjningar eller sänkningar utan konstaterar kallt att det som hänt nu egentligen inte är så märkvärdigt – det visste han redan om att det skulle hända.

Det har inte skett något dramatiskt under sommaren, som ingen kände till.

Jo, men tjena. Visst. Alla som läste tidningar och Internet kan ju begripa att skuldkrisen i Europa skulle förvärras och att USA:s kreditbetyg förr eller senare skulle försämras. Inget nytt i sak men att påstå att det inte hänt något dramatiska under sommaren är ju att underdriva något.

Det är alltså samma riksbankschef som sommaren 2008 chockhöjde reporäntan upp till 4,50 % för att sedan tvingas chocksänka densamma då finanskrisen drabbade världen hösten 2008. Var finns långsiktligheten? Ingenstans.

Samma riksbankschef har nu, under ett år, drivit på höjningar av reporäntan vid varenda direktionsmöte. Jag skulle inte bli förvånad om att pressar på för ytterligare en höjning i september. Jag menar att den här hökaktiga finanspolitiken är ett hot mot både konjunktur och arbetsmarknad. Det inflationsspöke som Ingves hela tiden tycks vilja hänvisa till existeras inte. Redan tidigare på året stod det klart att uppgången kommer att mattas av. Köpkraften sviktar. Detta var dock inga signaler som riksbankschefen ville lyssna till. Det går bra för Sverige. Resten av världen lider stora ekonomiska kval men Stefan Ingves tycks tro att Sverige kan klara sig på egen hand. Måtte bara inte inflationen stiga!

Det är klart att ingen vill att inflationen ska skena iväg men Riksbanken måste bedriva en måttfull långsiktlig räntepolitik.

Det enda som gläjder mig i sammanhanget är att Stefan Ingves mandat strax löper ut och det är min förhoppning att Riksbanken får en mindra hökaktig chef.

Läs andra bloggar om: , , ,