Det är sossarnas fel att det är kallt i Sverige

Ännu en kall vinter. Och de svenska kärnkraftverken verkar mest stå stilla. Trots att alla lovade dyrt och heligt att de skulle vara i drift till vintern.

3 av 10 kärnkraftverk står stilla i Sverige. När vintern sätter in på riktigt står delar av den viktigaste elproduktionen stilla. Just nu är det tre kärnkraftverk som inte går:
Oskarshamn 3 planeras vara i drift den 31 januari efter att den tagits ur drift på grund av fel i en ventil.
Ringhals 2 beräknas starta först den 2 februari efter att ha varit stoppad sedan april efter en brand och mycket omfattande sanering.
Oskarshamn 1 har stått stilla sedan oktober på grund av vibrationsproblem. Starten är inplanerad till den första februari.”

Vatten och vindkraft räcker inte långt. Så då får man dra igång reservkraftverken och elda med det man har. Fräscht. 

Visst. Man kan kritisera regeringen. Att de aldrig lär sig. Vattenfall är ju statligt. Det är faktiskt skrämmande att man inte kan styra det bolaget bättre.

Men egentligen är det sossarnas fel. Det är sossarnas fel att folk fryser i vårt land, att elen inte räcker till och att elräkningarna är skyhöga!

Hade man istället satsat på kärnkraften istället för att försöka stänga ner den, eller inte ge något besked alls, hade vi åtminstone kunna försörja vårt land med vettig ren energi utan att släppa ut en massa koldioxid i atmosfären. Men icke. Kärnkraften skulle avvecklas. Tacka fan för att alla kärnkraftsägare struntade i att utveckla sina verk när de visste att de var dödsdömda på sikt. Det var ju precis det som hände Vattenfall. Bättre att investera utomlands istället, där man förstått att kärnkraften är viktig och behövs. Nu har i och för sig Tyskland börjat vackla också, så en investering där är inte så säker. Helt ofattbart egentligen. Hur tänker dom? Ska tyskarna börja importera rysk gas? Elda ännu mera med kol? Eller ska man stänga ner landet för att strömmen tagit slut? Tänk om någon kunde tänka långsiktigt. Kärnkraft är inte farlig om man är försiktig. 

Men nu med alliansregeringen borde kärnkraftsbolagen satsa. ”Förbudslagen” är avskaffad. Man kan t o m ansöka om att få bygga fler kärnkraftsverk. Satsa! Bygg! 

– Vattenfalls absoluta ambition inför kommande vinter är som alltid att ha hela vår produktionsapparat igång. Min bedömning är att vi kommer att klara det också i år. Det klargjorde Vattenfalls Sverigechef Torbjörn Wahlborg då han träffade industriminister Maud Olofsson 28 september. ”

Så blev det inte.

Vi vill inte uppleva ännu en vinter där elen inte räcker till och vi till slut får importera smutsig kolkraft från Danmark eller Tyskland. Bygg ut kärnkraften nu och se till att de verk som finns fungerar och ständigt går. 

Läs andra bloggar om: , , ,