Pruta alltid på bolåneräntan!

Efter kampanjen på Twitter i form av hashtagen #sägdinränta skapad av Claes Hemberg, som även driver en blogg om ekonomi hos Avanza, så hakade Svenska Dagbladet på kampanjen och la upp den på sin sajt, där besökarna kunde fylla i sina uppgifter i ett formulär och datan presenteras nu i form av en Google Maps-karta där du kan se vad eventuella grannar betalar.

Här står det vilken bank man har lånet i, vilken typ av lån och hur hög räntan är. Över 5000 personer har svarat. Ett utmärkt initiativ för ökad transparens om bolåneräntor! Jag har också matat in mina siffror där nu.

En färsk Sifomätning visar att bara 20 procent försöker pruta hos banken.

– Det är tragiskt. Bolånet är ju för många livets största affär och då ska man givetvis försöka pressa ned den kostnaden, säger Claes Hemberg.

Det är inte alla som vet att bankerna har en officiell ränta, men den är väldigt flexibel och hur bra ränta du får baseras allra mest på hur duktig du är på att förhandla. Det här har gjort att många inte gärna berättar vad de har för ränta eftersom de skäms över att riskera ha högre än de bekanta. Men nu är det slut på det! Tillsammans kan vi pressa bankerna. Tillsammans kan vi uppmuntra varandra till att bli bättre prutare.

Man ska inte stirra sig blind på den officiella räntan utan det viktigaste är hur stor rabatt man kan få. Får man 0,5 procentenheter i rabatt tycker jag att man ska vara nöjd. Får man ännu mer så har man varit en riktigt hård förhandlare. Allt handlar om hur seriös banken är att ha dig som kund och vilka mervärden du och banken får, t ex om du blir helkund. Känner man sig osäker på om banken verkligen kan ge dig allt du vill ha ska du aldrig binda lånen längre än tre månader eftersom du då enklare kan byta bank om du inte får lika bra rabatt nästa gång ni förhandlar. Binder du lånen på längre tid så ska du ha ännu bättre villkor. Tänk också på att det är helheten som räknas. Får du inte exakt den ränterabatt du förväntat dig kanske du kan få billigare avgifter på dina kontokort, rabatt på Internetavgiften, en aktiedepå utan avgifter, kreditkort – eller vad det nu kan vara. Helst ska det ju bli en win-win för både dig och banken (även om det är banken som kommer tjäna de grova pengarna…)

Och några ynka procentenheter hit eller dit kan faktiskt göra många tusenlappar på ett år. Här kan du läsa hela prutskolan.

Bolånekartan hittar du här.

Läs andra bloggar om: , , , , , ,