Pruta alltid på bolåneräntan!

Efter kampanjen på Twitter i form av hashtagen #sägdinränta skapad av Claes Hemberg, som även driver en blogg om ekonomi hos Avanza, så hakade Svenska Dagbladet på kampanjen och la upp den på sin sajt, där besökarna kunde fylla i sina uppgifter i ett formulär och datan presenteras nu i form av en Google Maps-karta där du kan se vad eventuella grannar betalar.

Här står det vilken bank man har lånet i, vilken typ av lån och hur hög räntan är. Över 5000 personer har svarat. Ett utmärkt initiativ för ökad transparens om bolåneräntor! Jag har också matat in mina siffror där nu.

En färsk Sifomätning visar att bara 20 procent försöker pruta hos banken.

– Det är tragiskt. Bolånet är ju för många livets största affär och då ska man givetvis försöka pressa ned den kostnaden, säger Claes Hemberg.

Det är inte alla som vet att bankerna har en officiell ränta, men den är väldigt flexibel och hur bra ränta du får baseras allra mest på hur duktig du är på att förhandla. Det här har gjort att många inte gärna berättar vad de har för ränta eftersom de skäms över att riskera ha högre än de bekanta. Men nu är det slut på det! Tillsammans kan vi pressa bankerna. Tillsammans kan vi uppmuntra varandra till att bli bättre prutare.

Man ska inte stirra sig blind på den officiella räntan utan det viktigaste är hur stor rabatt man kan få. Får man 0,5 procentenheter i rabatt tycker jag att man ska vara nöjd. Får man ännu mer så har man varit en riktigt hård förhandlare. Allt handlar om hur seriös banken är att ha dig som kund och vilka mervärden du och banken får, t ex om du blir helkund. Känner man sig osäker på om banken verkligen kan ge dig allt du vill ha ska du aldrig binda lånen längre än tre månader eftersom du då enklare kan byta bank om du inte får lika bra rabatt nästa gång ni förhandlar. Binder du lånen på längre tid så ska du ha ännu bättre villkor. Tänk också på att det är helheten som räknas. Får du inte exakt den ränterabatt du förväntat dig kanske du kan få billigare avgifter på dina kontokort, rabatt på Internetavgiften, en aktiedepå utan avgifter, kreditkort – eller vad det nu kan vara. Helst ska det ju bli en win-win för både dig och banken (även om det är banken som kommer tjäna de grova pengarna…)

Och några ynka procentenheter hit eller dit kan faktiskt göra många tusenlappar på ett år. Här kan du läsa hela prutskolan.

Bolånekartan hittar du här.

Läs andra bloggar om: , , , , , ,

 • Pingback: bolåneräntor rabatt | dinafinanser.com()

 • Pingback: bolåneränta rabatt | dinafinanser.com()

 • Bra sida för egna sökningar: http://www.sagdinranta.com svd´s googledokument är ju hopplöst…

 • Therese Kahkonen

  Se vad eventuella grannar betalar!Vad tror du banker baserar utlåning på egentligen? Om du tror att du kan komma till banken och säga att jag vill ha samma ränta som grannen så behöver du seriöst tänka om!För att få det skulle du behöva veta exakt hur din grannes ekonomiska situation ser ut.Allt från hur många det finns i hushållet, lön, tillgångar, skulder, vilka andra kreditinstitut och ränta den personen har, om dom har pensionsspar, försäkringar, andra fastigheter, annan säkerhet eller tillgångar så som bil, båt  och vädet på dessa och mycket mer.Hur kan man tro att man ska kunna få en ränta baserat på vart man bor, det är i princip det du säger.Inget emot att pruta men då får man förhandla med banken och ge något för att få något tillbaka.Men din karta gör ingen skillnad och det är fel att lura i folk att tror att dom kan begära sin grannes ränta!

  • Vilket märkligt resonemang. Klart att det skapar större utrymme att pruta om man vet vad andra får i ränta! Den svenska banksektorn är får dåligt konkurrentutsatt. Det behövs en större konkurrens. Och för att få det behövs fler aktiva kunder. Det är precis det som den här kampanjen syftar till. Jag hoppas att alla som ser att grannen fick lägre ränta ringer sin bank och begär samma eller lägre! Sedan kanske man inte kan få det, av de skäl som du skriver, men man bör ju försöka. Det handlar om många tusenlappar att spara varje år om man lyckas pruta även bara litegrann. Man behöver faktiskt inte ge något tillbaka för att få pruta med banken. Alla vet numera att den s k listräntan ligger många procent över vad de flesta egentligen betalar. Därför är sådana här kartor utmärkta och ökar konsumentmakten!

   • Therese Kahkonen

    Du kan och ska självklart pruta på dina lån men vad som är märkligt, och som du och media går ut och säger är:
    Varför ska du inte kunna få din grannes ränta om ni bor i samma område och har ungefär samma belåningsgrad!

    Lotta Gouvin-Sundberg i Gomorron Sverige sa att hon inte kunde förstå varför det inte skulle gå att få sin grannes ränta!

    Det är inte ATT ni säger att man ska pruta utan HUR ni förmedlar till svenska folket, att det är så det funkar.
    Det kan inte jag hålla med om eller förstå!

     

    • Man ska naturligtvis inte stirra sig blind på vad grannen har i ränta. Det kan bero på flera orsaker som inte syns på dessa kartor. Vad som är viktigt är att vi skapar en större transparens och sätter press på bankerna. Tidigare har det varit väldigt mycket tabu att prata pengar och räntor. Med den här kampanjen öppnar vi upp för en diskussion. Eftersom det är väldigt få, runt 20 % tror jag, som verkligen prutar med sin bank, tror jag det är viktigt att vi synliggör de skillnader som finns i ränta. Min uppmaning är att alltid pruta på bolåneräntan, inte att försöka få samma ränta som grannen.

     • Therese Kahkonen

      Javisst, uppmana och visa hur det fungerar och hur man konkret kan var med och påverka sin ränta hos banken, men det är inte samma sak som jag hör och ser i media.

      Det läskigaste är att människor är lika lite kritiska mot media som dom är villiga att pruta på sina lån och att folk ”köper” bokstavligen det ni skriver, lägger mer press på att ni är sakliga och kommer med fakta.

      Det har man inte gjort fullt ut. (nu menar jag all media)