Fattiga Frida är visst rik och har 999 vänner

frida_martinsson_194x422

I tisdags, på första maj, sände P3 ett program i serien ”Kluvet land”. En deprimerande historia berättades av Mona Masri:

Frida är 25 år och har jobbat på krogen sedan hon var 14. Hon har serverat, diskat, städat, blandat drinkar och suttit i kassan. Frida behöver tre olika jobb för att pengarna ska räcka till mat och hyra. Men hon vet aldrig när hon ska jobba. Oftast blir hon inringd på ett par timmars varsel. Fast anställning har hon aldrig varit i närheten av. Nu ringer telefonen inte lika ofta; i flera veckor är den tyst. Fridas stjäl toapapper på restauranger och börjar sälja sina möbler. Hon har inte råd med mat och rasar i vikt. Hennes stora dröm är att bli barnprogramledare i tv, men om inte telefonen ringer snart kommer hon att bli hemlös.

Efter lite ytterligare granskning, som dock inte gjorts av vare sig Sveriges Radio eller Sveriges Television, visar det sig nu att Frida är ganska rik. Hon äger åtminstone en bostadsrätt i centrala Malmö som borde vara värd en miljon. Kanske inte så konstigt att hon då inte får försörjningsstöd från socialkontoret.

Det visar sig dessutom att Mona, som gjorde programmet, är kompis med Frida. Så mycket är alltså den “fria” radion och tv:n värd i detta land. Vänner granskar vänner. Usch.

Och titeln på programmet “Ingen är vän med en fattig” visar sig rimma ganska illa då man snabbt kan konstatera att Frida är vän med 999 personer (!) på Facebook. Så några riktiga vänner har hon nog också kan man gissa.

Per Hagwall har gjort den utmärkta research som SR borde gjort från början!

Läs andra bloggar om: , , , , , , ,