Viking Line inte långt från konkurs?

Det går riktigt, riktigt dåligt för Viking Line nu. Samtidigt som man bygger ett nytt fint fartyg om ska sättas i trafik i början av nästa år har man inte längre råd att köra kortrutten mellan Kapellskär och Mariehamn med m/s Rosella under perioden januari och tre månader framåt.

Antar att Eckerölinjen, som kör Grisslehamn-Eckerö gynnas desto mer på detta. Under perioden som Eckerö lägger upp sitt fartyg för dock så kommer det som vanligt inte finnas någon kortrutt till och från Åland under vinterperioden.

Viking Lines beslut är märkligt på många sätt. Rosella renoverades bara för något år sedan och är nu riktigt fräsch. Så där har man plöjt ner ganska mycket pengar. Samtidigt är det en alltför stor och dyr båt att köra en så  kort sträcka på. Man hade ju ett nybygge på gång men det brände ju inne i en konflikt på varvet i Spanien. Och den gamla Ålandsfärjan sålde man bort. Det kanske inte var så klokt.

Varken passagerare eller anställda gillar planerna på att lägga upp Rosella hela vintern. För många vållar beslutet stora problem. Rosella har setts som en mer eller mindre fast förbindelse mellan Åland och Sverige. Och ombord anser de anställda att man inte lyssnat på deras förslag om hur lönsamheten ska ökas.

VD:n är tydlig. Pengar är allt som räknas. Aktieägarna måste belönas. Kanske är det riktigt dåligt ställt i Viking Line nu? 

Så vad återstår nu? Bygga en bro mellan Kapellskär och Mariehamn?

Antar att detta kommer vålla en hel del debatt på Åland där kortrutterna till Sverige är väldigt viktiga för både näringsliv och privatpersoner.

Uppdaterat: Inga muntra miner på Rosella

Läs andra bloggar om: , , , , ,