Ännu en testversion av Windows 8

Det börjar närma sig till officiell release av nästa operativsystem från Microsoft för nu är den tredje förhandsversionen här. Det började med Developer Preview förra hösten och sedan kom Consumer Preview i slutet av februari. Nu är alltså dags för versionen Release Preview. Jag antar att det blir minst ytterligare en förhandstitt/beta/RC innan vi får se den skarpa versionen någon gång i oktober. 

Jag var ganska snabb med att ladda ner Release Preview-versionen som är alldeles gratis. Sedan installerade jag den på en Samsung Slate 7 (Samsungs pekplatta anpassad för Windows 7/8) och det fungerade utmärkt.

Precis som många andra smålog jag när rutan ovan kom upp vid installationen. I den riktiga versionen kommer man att kunna flytta med sig inställningar och filer när man gör ominstallation/nyinstallation men i förhandsversionen är det inte möjligt. Alla program och data som jag hade i min Consumer Preview-installation försvann dock inte utan sparades undan i mappen Windows.old

Den enda drivrutin jag fick installera manuellt efter uppgraderingen var drivrutinen till det interna 3G-kortet. Skönt att slippa ladda ner alla Samsung-drivisar igen alltså. Eftersom mitt Live-konto sedan tidigare var kopplat till Microsoft Store var det lätt att automatiskt återinstallera de Metro-appar som jag hade före uppgraderingen. Mycket snyggt (som man vant sig vid i Apples värld). Alla andra ”vanliga” Windows-appar fick jag dock installera manuellt.

En nyhet med senaste Release-Preview är att man kan få operativsystemet på svenska. Jag testade det också och kunde snabbt konstatera att det var lite si och så med översättningen. Microsoft har lite att rätta inför den riktiga versionen. 

Hittills känns det nya versionen snabbare och tillförlitigare även om jag bara kört en kort tid. Omstart/uppstart går supersnabbt. Surfa i nya Explorer likaså. En personlig favorit är möjligheten att ha bildlösenord (jag skulle bli förvånad om inte detta kommer i iOS för iPad så småningom). Enligt andra ska också batteritiden vara bättre med nya versionen. Det enda som stör mig mig ordentligt med Samsung-plattan är att den blir varm och att den har fläkt. Det är lite som att ha en bärbar dator in knät när man vant sig vid en sval iPad eller Android-platta. Här antar att jag de nya ARM-baserade Windows8-plattorna kommer fungera på ungefär samma sätt. De kommer dock enbart att kunna köra Metro-appar.

Fortfarande är det omöjligt att synka Exchange-konton i mailappen där man har ett hemmasnickrat certifikat vilket är synd. Att lägga till vanliga POP3/IMAP-konton i den inbyggda mailklienten verkar det heller inte finnas stöd för. Det måste man lösa till den skarpa versionen. 

Metro är snyggt och lättjobbat. Men ska det bli en hit så måste ju ALLA viktiga appar släppas som Metro-appar. Jag testade t ex Prisjakts Metro-app som finns i Microsoft Store. Den är verkligen snygg och enkel. Om Windows 8 ska bli en stark konkurrent på pekplatte-sidan så måste de appar som idag är topp 10-20 i Apples Appstore också släppas till Windows. Hur snabbt det går avgör ödet för Windows 8. Jag antar att det kommer släppas drösvis med Windows 8-plattor i höst baserade på ARM-plattformen. Den som då ska köpa sig en platta kan välja mellan iPad, en Android-platta och Windows 8. Återigen. Den med mest populära appar vinner.

På företagssidan är jag mer tveksam. De som rullat ut Windows 7 förra året kommer knappast att uppgradera till Windows 8 under 2013. Vi som rullade ut Windows 7 2009/2010 är kanske mer på hugget. De som sitter kvar på Windows XP väljer nog Windows 7. Men vad ska man Metro-gränssnittet på en traditionell dator med tangentbord och mus? Där fungerar ju Windows 7 riktigt bra och ingen kommer väl sitta med musen och klicka på stora Metro-ikoner? Det är svårt att se varför man ska välja Windows 8 utan att köra Metro, bakom skalet ser ju det mesta sig likt ut. Förutom att Start-knappen försvunnit. Sedan har en massa funktioner tillkommit som gör Windows 8 bättre än Windows 7 även om man bortser från Metro, men det kostar också ganska mycket att byta plattform. Vad ska man locka med? Bättre säkerhet? Snabbare uppstart? Det återstår att se. 

Andra verkar också fundersamma om behovet att uppgradera till Windows 8 om man inte har pekplatta:

While we’re still not convinced that Windows 8 improves a desktop non-touch experience enough to move up from Windows 7, and as of yet we can’t buy a touch enabled Windows 8 laptop or tablet with a compelling enough set of features to make it worthwhile, we’re making the leap of faith and running full blown Windows 8, and learning our way around a new way of doing things.

På en pekplatta är det skillnad. Där fungerar inte Windows 7 idag. Men jag har svårt att se vad Windows 8 ska göra för underverk på min vanliga bärbara dator utan pekskärm.

 

Läs andra bloggar om: , , , , , , , ,