När avgår Beatrice Ask?

Lyssnade på Ekots Lördagsintervju med statsminister Fredrik Reinfeldt som sändes i lördags men som man ju så smidigt kan lyssna på närsomhelst, antingen via nätet eller nerladdad som podversion.

En stor del av intervju handlade om regeringens misslyckande när det gäller att styra polisens verksamhet.

Trots rekordsatsningar med många nya miljarder och många fler polisen är polisen sämre på att lösa vardagsbrott nu än vad man var när regeringen tillträdde. Då riktade den dåvarande oppositionen med Reinfeldt i spetsen kritik på dåvarande regeringen att de inte kunde styra polisen och se till att det blev bättre resultat. Men nu, om man lyssnar på intervjun, är det inte längre regeringens problem utan det är polisen själva som inte kan lösa sina problem.

Sanningen är väl den att den nödvändiga effektivisering av polisens verksamhet, t ex det faktum att man fortfarande är uppdelad i 21 polismyndigheter och en övergripande Rikspolisstyrelse, knappast prioriterats av regeringen. Nu finns dock en utredning på plats som föreslås att man gör en sammanslagning men det kan inte göras förrän tidigast inför 2015. Regeringen har styrt Sverige sedan 2006. Det är inget vidare resultat av handlingskraft precis. 

Det kan också vara så att regeringen prioriterat organiserad brottslighet så hårt att man polisen känt sig tvungen att strunta i att försöka lösa vardagsbrottsligheten som inbrott i folks bostäder, stölder, rån och våldtäkter?

Jag tror problemet stavas Beatrice Ask (M). Under hennes ledning har justitiedepartementet inte lyckats leverera de resultat som förväntats. Att hon, som helt oprövat statsråd för polis- och justitiefrågor, fick förnyat förtroende efter valet 2010 är inte bara märkligt, det är snudd på tjänstefel för en moderat statsminister, ledare för ett parti som (åtminstone tidigare) värnat en sund rättsstat och prioriterat lag och rätt. Då kan man faktiskt inte ha en justitieminister som inte kan juridik och som inte förmår att reformera polisen så den kan lösa fler vardagsbrott.

De förstå-sig-påare som tror att hon blir utbytt i höst då Reinfeldt ska ”toppa laget” inför valet 2014 får förhoppningsvis rätt. 

Läs andra bloggar om: , , ,