Microsoft släpper egen surfplatta – Surface

Microsoft presenterade inatt Surface, sin egenutvecklade serie datorer.

Man visade upp två surfplattor med bland annat tangentbord som tillbehör. Microsoft Surface beskrivs av företaget som ”det ultimata stadiumet för Windows”. Det är så här datorer för Windows 8 alltså ska se ut.

Ryktena om vad Microsoft tänkte presentera på pressmötet inatt har varit många. Jag trodde nog in i det sista att det var Nokia som skulle släppa en egen surfplatta men med Windows 8. Så blev det inte nu, även om Nokia antagligen släpper egna surfplattor med Windows 8 inom kort. 

Microsoft Surface är en otippad men spännande nyhet. Att Microsoft börjar tillverka egna datorer är något helt nytt. Förmodligen vill man kunna konkurrera ordentligt med Apples iPad, genom att ta fram en egen dator vars hårdvara man kan anpassa till att fungera perfekt ihop med Windows 8. 

Det luktar lite desperat kan tyckas men det kanske är så att Microsoft vill visa hårdvarutillverkarna hur en ”riktig” Windows 8-surfplatta ska se ut?

Två olika surfplattor i serien Microsoft Surface visades upp på pressmötet i Los AngelesSurface for Windows RT respektive Surface for Windows 8 Pro. Den förstnämnda bygger på en ARM-processor, medan den andra har en Intel-processor och kan därför köra fullversionen av Windows 8 med alla x86-program.

De två modellerna skiljer sig lite i övrigt. RT-versionen väger 676 gram och har en upplösning på 1280×720 pixlar, medan Windows 8 Pro-modellen väger 903 gram och har en skärmupplösning på 1920×1080 (det vill säga Full HD). ARM-modellen har dessutom bara USB 2.0 och max 64 GB lagringsutrymme, där storasyskonet har USB 3.0 och upp till 128 GB.

ARM-modellen kommer att lanseras i samband med att Microsoft släpper Windows 8 (troligtvis i oktober), medan Microsoft Surface for Windows 8 Pro kommer 90 dagar senare, alltså i början av 2013. Surfplattorna kommer att säljas via Microsoft Store både i butik och online.

Läs andra bloggar om: , , ,