I höst kommer Windows Phone 8

Microsoft berättade i veckan om den kommande uppdateringen av sitt operativsystem för smarta telefoner, Windows Phone. Precis som vanliga Windows-versionen lyfter man upp Windows Phone till version 8, något som egentligen har varit känt ganska länge, fast då under kodnamnet ”Apollo”. Sedan starten av Windows Phone har det egentligen bara kommit en enda stor uppdatering i Windows Phone 7.5. Nu blir det två uppdateringen, en som då heter Windows Phone 8 och som också kräver ny hårdvara (alltså nya telefoner) och en mindre uppdatering, 7.8, som kommer att kunna köras på de befintliga telefonerna som finns ute nu. Kopplingen mellan Windows och Windows Phone blir nu starkare. Under Microsofts lansering av Windows Phone 8 var en av de viktigaste nyheterna det faktum att man framöver kommer att bygga det mobila operativsystemet på samma kodbas som Windows 8.

Det är både bra och dåligt. Dåligt därför att de som precis investerat i Windows Phone-telefoner inte kan utnyttja allt det som kommer i Windows Phone 8 utan att köpa en ny telefon, bra därför att operativsystemet anpassats till nyare hårdvara och på det sättet kommer att gå bättre och snabbare. Risken hade ju annars varit att man byggt ett för krävande OS som skapat problem med de äldre telefonerna. Exakt vilka telefoner som kommer att gå att uppgradera till version 7.8 har man inte talat om, men en inte alltför svår gissning är att åtminstone de nyare Nokia-telefonerna går att uppdatera. Microsoft och Nokia går hand-i-hand och därför har man nog varit noga med att inte lämna Nokia efter nu när det blåser så mycket kring dom.

Att Microsoft väljer att låta Windows och Windows Phone smälta samman tror jag är bra på sikt även om jag i dagsläget är besviken på att de nuvarande telefonerna inte går att uppgradera till Windows Phone 8. Vi är många företagsanvändare som väntat på bättre funktionalitet kring just adminstrationen av telefonerna och om denna uteblir i version 7.8 och bara kommer i version 8 återstår att se. Förhoppningsvis är detta lite av barnsjukdomar som försvinner med tiden. Som ansvarig för telefoni på ett företag vill du ju göra långsiktiga investeringar och veta att dina telefoner håller mer än bara något år. 

IDG har en bra sammanfattning med de viktigaste nyheterna i Windows Phone 8.

Läs andra bloggar om: , , ,