Bygg ut tunnelbanan

Det är intressant med den plötsliga uppsving som idéerna kring att bygga ny tunnelbanan fått den senaste tiden. 

I sitt sommartal talade statsminister Fredrik Reinfeldt om en statlig finansierad tunnelbana till Nacka. Vilket nog får ses som en direkt käftsmäll på det moderata landstingsrådet Wennerholm som så sent som i juni 2011 uttalade sig i SvD att ”tunnelbanan är färdigbyggd”. Några dagar senare skrev han dock en debattartikel i samma tidning om att det nog kunde tänkas bli mer tunnelbana på sikt, förmodligen hårt pressad av sina allianskollegor som inte alls är med på ”tåget” :) om att Stockholm bara ska satsa på spårväg. 

Och i Dagens Nyheter idag berättar chefen på MTR, de som kör tunnelbanan i Stockholm, hur man skulle kunna bygga ut t-banan norröver från Mörby till Täby.

Det är vettiga idéer. Stockholm behöver mer kollektivtrafik under jord, bussar räcker inte till och fastnar i trafiken. Spårvägar är bra men sväljer inte lika mycket. Det är pinsamt att de stora planer på utbyggd tunnelbana strandade på 70/80-talen och den enda station som byggdes efter det blev Skarpnäck. Sedan tog det politikerna 20 år att komma överens om att gräva och spränga mer tunnel i form av Citybanan, pendelstågstunneln under Stockholm som dock inte kommer att vara klar förrän 2017. Det är en extrem lång byggtid även om projektet är avancerat. Det slår dock inte tunneln genom Hallandsåsen som kämpar på några meter i månaden…

Nåväl. Mer tunnelbana åt folket. Utmaningen hittills har dock varit att folket inte velat ha mer tunnelbana ut till sina ”förorter”. Nacka har ihärdigt stretat emot. Jag minns särskild den gamla Nackaprofilen Erik Langby (M) som var en öppen motståndare till tunnelbana till Nacka då frågan diskuterades i t ex landstingets dåvarande Regionplanenämnd. Man kunde tänka sig att satsa på Saltsjöbanan men någon tunnelbana, med allt stök den för med sig, ville man absolut inte ha öster om Danvikstull. 

På liknande sätt gick diskussionen i Täby. Därför blev det inte fortsättning av den röda linjen norr om Mörby. Det hade inte varit svårt att dra den några kilometer till och få en station under Täby Centrum. Men se det gick inte. Rädslan för de problem som man sett att den blåa linjen fört med sig till t ex förorterna Rinkeby och Tensta blev för avskräckande. Med tunnelbana skulle rastlösa ungdomar, knark, fylla och annan skit ut till de ”fina” förorterna öster och norr om stan. Så sa man naturligtvis inte offentligt, men det var så snacket gick. Då var det mycket bättre med med mer ”slutna” system, som t ex Roslagsbanan och Saltsjöbanan. Framförallt eftersom dessa två inte gick via T-centralen, roten till allt ont, om man ska tro vissa politiker (och kanske folk i allmänhet).

En tunnelbanelinje som går via T-centralen med ändhållplats i Täby, via t ex Danderyd eller Djursholm blev en omöjlighet. Gärna bättre kollektivtrafik men för guds skull ingen tunnelbana sa folket till politikerna och de lyssnade. Och utvecklingen stannade av. 

Men nu kanske tunnelbanemotståndet har lättat på sig lite och efter flera decenniers hårdnackat nej kanske vi får se fler stationer öppna inom de närmaste 10-20 åren?

Läs andra bloggar om: , , ,