Driva djurpark är ingen kommunal angelägenhet

Parken Zoo i Eskilstuna befinner sig i en minst sagt snårig uppförsbacke efter gårdagskvällens Kalla fakta i TV4. Det är naturligtvis ohållbart på alla sätt att djur vanvårdas och att de ansvariga ljuger eller ”har glömt” sanningen. Man trodde ju att ledande befattningshavare och även politiker lärt sig läxan vid det här laget att aldrig ljuga om sådant som är enkelt att kontrollera. Men det verkar inte så.

Som djurvän blir man naturligtvis bestört. På ett annat plan blir man bedrövad över den dåligt kriskommunikationen från Parken Zoo. Aktiviteten på deras Facebook-sida har gått från ingenting till en massiv proteststorm med hundratals, ibland upp mot tusen, kommentarer på varje inlägg. Anti-grupper där de som hatar Parken Zoo kan gå med har skapats. Styrelsen har fått kalla till krismöte. Hela parkens överlevnad står och faller med ett enda inslag i TV. Det är naturligtvis allvarlig. Förmodligen mer allvarligt än vad företrädarna från Parken Zoo insåg igår kväll.

Som medborgare blir man förvånad att Eskilstunas kommun tycker det är vettigt att man ska äga och dessutom driva en djurpark, förmodligen delvis på skattebetalarnas bekostnad. I styrelsen för djurparken sitter politiker. Vad vet egentligen dom om hur man bäst bedriver en djurpark? Ingenting antagligen.  Och om politikerna ska vara bra på någonting vore det kanske bättre att de gav sin tid och energi till att driva kommunens skolor, äldrehem eller förskolor kan man ju tycka? Sånt som en kommun är skyldig att göra enligt kommunallagen.

Att driva en djurpark kan väl knappast vara en kommunal angelägenhet? Men var och varannan kommun har ju sina olika nöjesprojekt så det är väl inget scoop man skulle kunna sälja in hos Kalla fakta förmodligen.

Ingenstans i reportaget eller debatterna kring Parken Zoo ställs de vettiga frågorna:

  • Har den politiska styrelsen verkligen kompetens för att driva en djurpark?
  • Är det verkligen en kommunal fråga att driva en djurpark?

 

Läs andra bloggar om: , , , ,