Kassettskatt är inte framtiden

Så får då den ålderdomliga ”kassettskatten” leva vidare när externa hårddiskar kommer att beskattas med maximalt 80 kronor. Detta efter att skiljenämnden avgjort att externa hårddiskar och USB-minnen är ”särskilt ägnade” till att användas till privatkopiering.

På många sätt är hela det här upplägget märkligt.

Man får inte piratkopiera men man får privatkopiera. Vem förstår skillnaden? När jag köper en extern hårddisk så ska jag alltså betala en skatt till en privat organisation som sedan fördelar dessa pengar vidare till olika upphovsrättsinnehavare. Trots att mitt syfte med hårddisken är att spara undan eller göra backup av mina privata filmer eller semesterbilder. Det är lättare att förstå att ett kassettband användes till att i första hand kopiera musik från t ex skivor än att förstå att ett USB-minne i första hand används för att privatkopiera musik eller filmer. Hur kan en privat organisation, utan offentlig insyn, få driva in en skatt i Sverige, som på många områden kallar sig rättssäkert, är också ett mysterium. Hur kan riksdag och regering tillåta detta upplägg?

Upphovsrätten är förlegad och är på inga sett anpassad till ny teknik. Det tror jag de flesta som sätter sig in i frågan kan hålla med om. Ändå så uttalar sig Copyswede, som drar in denna skatt, att beslutet idag visar att upphovsrättslagen står väl rustat att möta framtidens krav. Man undrar vilken sten de sovit under de senaste 10-20 åren. För man kan inte på fullt allvar påstå att en upphovsrättslagstiftning som skrevs då stenkakan och kassettbandet var högsta mode står sig in i 2000-talet. Det är bara trams.

Jag hoppas det bara är en tidsfråga innan vi får in unga och klocka politiker i riksdagen som kan riva upp allt detta gamla mossiga. Som kan förklara för upphovsrättslobbyn att de får tjäna sina egna pengar istället för att beskatta all ny teknik. 

Att upphovsrättslobbyn ska ha betalt då jag köper en extern hårddisk är ungefär lika vettigt som att de gamla stumfilmspianisterna skulle organisera sig och kräva att få betalt så fort en biograf spelade inspelad musik.

Så förlegad är denna idé om att beskatta ny teknik. Hitta nya lösningar istället. Och försök tjäna pengar på egen hand.

 

Läs andra bloggar om: , , , ,