Svårt migrera mailkonton i Office 2013

Jag har kört nya Office 2013 innan lansering i (preview) och nu i den skarpa versionen och när jag satt och rattade en del mailkonton i helgen kunde jag inte låta bli att bli besviken över framförallt två saker.

Hotmail-connectorn. Kom tillbaka!

Mitt case var att jag hade Exchange-konton som jag skulle migrera till Hotmail/Outlook.com-konton via live-tjänsten Live Domains. Såvitt jag vet finns det inget annat sätt att kopiera själva informationen mellan dessa konton förutom att gå via en mailklient, t ex Outlook, antingen genom att kopiera informationen från mapp till mapp eller via en export/import via t ex PST-fil. Problemet är att anslutningen till Hotmail/Outlook.com via Outlook 2013 går via antingen POP3 eller Exchange ActiveSync. Och ingen av dessa tjänster klarar, såvitt jag vet, att putta in information till mailkontot. De kan bara läsa informationen. Hotmail/Outlook.com stödjer inte IMAP så den vägen kan man inte köra. Det var samma problem i Outlook 2010 innan Microsoft släppte Microsoft Outlook Hotmail Connector (som jag inte riktigt vet exakt hur den kommunicerar). Men någon Hotmail-connector finns inte till Office 2013 eftersom MS tycker att man ska köra ActiceSync istället.

Så där stod jag och fick gå tillbaka till Office 2010 för att kunna putta in min information från det gamla Exchange-kontot till Hotmail/Outlook.com. En annan lösning hade ju varit om man kunnat importera PST direkt till Hotmail/Outlook.com utan att gå via Outlook-klienten på datorn. Det hade åtminstone gått snabbare, själva processen att flytta mail via en klient är inte optimalt om man säger så och det tog flera timmar med de brevlådor jag skulle flytta.

En annan grej som jag tycker man kunde gjort bättre i Outlook 2013  är smidigare uppkoppling till andra mailkonton, t ex Hotmail/Outlook.com eller Gmail. Jag hade gärna sett motsvarande knappar som finns i  tex iOS eller Mac OSx där man bara klickar på Gmail, anger sitt användarnamn och lösenord, och sedan sköter systemet resten. Slippa skriva in POP3 eller IMAP-adresser manuellt. 

 

Läs andra bloggar om: , , ,