Viss skillnad i hastighet – ADSL kontra 4G

Jag har ju länge varit ganska irriterad på den fruktansvärt tröga hastighet jag får via mitt ADSL-abonnemang hos Bredbandsbolaget. Nu kör jag ju både telefoni och TV den vägen, men även när jag drar ur dessa tjänster kommer jag inte upp i mer än högst 12 mbit/s. Jag bor för långt ifrån telestationen helt enkelt. 

Detta har inneburit att Bredbandsbolaget numera, efter en hel del tjat, enbart fakturerar mig för en 6-8 mbit/s-förbindelse istället för en 12-24 mbit/s eftersom jag aldrig kommer upp i över 12 mbit/s.

Jag sparar någon tjugolapp varje månad men får ändå kass uppkoppling.

Så jag tänkte att jag måste pröva med 4G och se vad jag kommer upp i då. Så här blev resultatet i mitt ovetenskapliga test:

Min vanligt uppkoppling. ADSL från Bredbandsbolaget. Testet är kört från en stationär dator inkopplad direkt mot modemet. Ingen vidare sprutt i det som ni kan se. Framförallt inte på upp-sidan… På gränsen att det borde kallas bredband överhuvudtaget tycker jag. Kostnad: 319 kronor/månad

En 4G-uppkoppling mot Telenor via en Dovado-router. Testet är kört från en bärbar dator uppkopplad trådlöst mot routern. Vilken skillnad! Och då har jag bara ställt upp USB-modemet i en bokhylla, inte gått runt och letat efter bästa mottagningen. Jag fick ungefär 70 % signalstyrka. Kostnad: 299 kronor/månad (för det dyraste alternativet). 

Något säger mig att ADSL snart kommer att dö ut och 4G är framtiden. 

Läs andra bloggar om: , , , , ,

  • Great! I’ve been looking for a long time for exactly this kind of review.  I’ve got the same exact situation at our house in Partille.  I get ca 14 mb down and .70 mb up.  Never thought of asking to be charged less.  I run everything off of wi-fi and it’s acceptable but I it’s a pain to have to wait for films and such to buffer when streaming.  I’m only worried about the consistency of the connection.  How’s your experience been now when you’ve had it running for a while?  I don’t want to end up paying for both services (3 mån uppsägningstid) just to test it out and find we can’t depend on it. 

    Tack i förväg ( jag skulle har kanske skrivit på svenska, men kan inte alla tekniska termer…)

    • Kul att du gillade inlägget. De tester jag kört hittills visar på gott resultat men man får nog köra minst en månad för att se hur uppkopplingen håller sig stabil. Det är klart att det är lite känsligare att köra trådlöst (4G) än kabel (ADSL). Ett tips är att införskaffa extern antenn om man har möjlighet. Det är relativt billigt (under 1000 kronor) och kan förbättra mottagningen avsevärt. Kolla på http://www.lohelectronics.se/antenner-c-76_101.html Jag får återkomma med ett mer utförligt test så småningom!