Götene kommun och dess galna äventyrsland

SVT:s Uppdrag Granskning granskar vidare i kommunsverige. Ikväll var det Götene kommuns tur att stå vid skampålen. Deras satsning på ”Medeltidens Värld” med tillhörande äventyrsland har kostat kommunens skattebetalare ungefär 100 miljoner kronor!

Bara driften av den tomma parken, som inte hållit öppet det senaste året, kostar fem miljoner om året!

Götene kommun själv försöker krishantera med att lägga ut ett lång berättelse om historien kring Medeltidens värld men några svar på fler frågor får man inte. Deras Facebook-sida verkar vara ganska inaktiv förutom automatiska RSS-nyheter från hemsidan. Samma sak på deras Twitter-konto. Berättelsen på kommunens hemsida är en hårresande historia på många sätt.

Man har brutit mot lagen, upphandlat fel, köpt tjänster av nära släktingar, sålt mark, arrenderat mark, tagit lån, avsatt styrelse, tillsatt ny, avsatt VD, tillsatt ny. Allt finns där. 

Hela tiden har kommunens styrande politiker haft en press på sig att säga JA till allt. Ungefär som ett spelmissbruk där du hela tiden tvingar dig själv att satsa mer så har kommunen satsat miljon efter miljon utan att stanna upp och fråga sig själva den självklara frågan:

Vad fan håller vi på med?

Kanske har Göteneborna redan tröttat på den här smaklösa historien och inte orkar engagerar sig mera nu, därav tystnaden på Facebook och Twitter? Det verkar ju som om alla partier är insyltade i den här märkliga historien, från blått till rött. Alla har ett ansvar fast på olika sätt. Målet har varit att sätta Götene på kartan och det har man ju lyckats med nu, fast kanske inte så man tänkt från början. Ett projekt som skulle kosta kommunen ungefär 7 miljoner kronor har nu kostat runt 100 miljoner istället. 

Och den ende som tjänat pengar på detta är förmodligen Bert Karlsson. Även om man själv säger att han förlorat pengar (det säger han alltid) så ska man ju inte tro att man gör affärer bara för godhets skull. Nu sitter Götene kommun i skiten eftersom alla affärer man gjort med Bert verkar ha gjorts muntligen och han äger mark inne på själva området som han vet att kommunen inte kan sälja. Och kommunen har skrivit en tjugoårigt arrendeavtal med Bert för ett svartbygge som man inte kommer ur…

Det här är verkligen en soppa med alla ingredienser

Tänk att våra stackars kommunpolitiker glömmer vett och sans så fort de tror att de göra en galen satsning som ska locka turister eller näringsliv? Eller så fort Bert Karlsson dyker upp med en knäpp idé som alla borde fatta att ingen kan tjäna pengar på, förutom Bert.

Minns ni politikern Ture Janzon i SOS – En  segelsällskapsresa och mannen på Stråholmen som skulle bygga ett nytt ”Sommarland”? Jo, det finns många likheter…

Se hela programmet här.

 

Läs andra bloggar om: , , , , ,