SVT mot Ålcom. Jag håller på Ålcom!

Det åländska kommunikationsbolaget Ålcom och Sveriges Television har återigen hamnat i bråk. SVT kallar det åländska bolaget för ”nordens största pirat-TV-bolag”. Det är en synnerligen allvarlig anklagelse från en högt uppsatt chef på SVT. 

Tidigare har SVT och TV4 bråkat om ReTV-funktionen som ger abonnenterna möjligheten att spela in tv-sändningarna i en slags on-demand-tjänst, något som både SVT och Fyran tycker är brott mot upphovsrätten. Tv-bolagen krävde då att Ålcom slutade tillhandahålla möjligheten att banda deras sändningar, men Ålcom hänvisar till den finländska upphovsrättslagen och menar att de har rätten på sin sida.

Jag kan bara hålla med Hasse här:

– Det här handlar bara om pengar och makt. Världen förändras och nu försöker tv-bolagen pinka in sina revir. Vi är ändå så säkra på att vi har rätt att vi är beredda att ta saken till domstol. Vi vill gärna ha en juridisk tolkning och ett prejudikat på det här, säger Ålcoms affärsutvecklare Hasse Holmström.

Jag hoppas naturligtvis att Ålcom får rätt. SVT Play funkar inte på Åland på samma sätt som i Sverige tack vare en förlegad och omodern upphovsrätt. Att då erbjuda en ReTV-tjänst är ett utmärkt exempel på att utveckla och ta TV-tittandet in i framtiden.

Public service borde skämmas. Om public service ska ha något självberättigande överhuvudtaget så ska det väl åtminstone stå på medborgarens sida och jobba aktivt för att förbättra utbud, sändningssätt och hantera upphovsrättsfrågor på ett modernt sätt. Annars kan vi lika gärna lägga ner SVT bums.

På Åland är detta en fråga som engagerar naturligtvis.

Läs andra bloggar om: , ,