Nej, svensk moralpanik ska inte exporteras

Tre personer skriver idag på DN Debatt om att kriminalisera sexköp utomlands.

Man kan tycka många saker om sexköp. Själv tycker jag att den svenska lagen är bisarr och borde rivas upp. Frivilliga köp, oavsett om det handlar om sex eller annat, bör inte vara olagligt. Sedan är jag precis som många, många andra överens om att slaveri och människohandel ska vara förbjudet, och även om det finns en viss koppling till sexköp, så är det nästan som att säga att man borde förbjuda kofotar i byggvaruhusen för att de kan användas till inbrott. Dessutom var ju både slaveri och människohandel förbjudet långt innan politikerna tyckte att det var var skönt, av moraliska skäl, att förbjuda sexköp. Försäljningen är fortfarande laglig och även detta gör lagstiftningen märklig.

Hela sexköpslagen bygger på en argumentation som innebär att det är människohandeln man vill förbjuda (den är redan förbjuden) för att man av moraliska skäl tycker det är förkastligt att män köper sex av kvinnor, eller tvärtom. Att vissa politiker vill stifta moraliska lagar är inget nytt men varför försök bör kraftfullt ifrågasättas. 

Dessutom är det ju snarare så att dagens sexköpslag förvärrat situationen eftersom den förr hyfsat öppna försäljningen av sex nu gömts undan och fler riskerar att råka illa ut. Straffen har också höjts, också det ett tecken på att politikerna vill driva sin moralpanik till absurdum.

Utspelet idag på DN Debatt är lika svårt att försvara som när justitieminister Beatrice Ask ville skicka ”gredelina kuvert” till personer som misstänktes för sexköp.

Skulle alltså vi i Sverige tala om vad som är förbjudet och tillåtet utomlands? Om det är lagligt att röka hasch någonstans i Sverige så skulle man alltså som svensk medborgare riskera att dömas för det i Sverige när man kom hem?

Den dubbla straffbarheten, som innebär att det måste vara olagligt både i hemlandet och i besökslandet, är inget man kan trolla bort bara för att man vill skapa morallagar.

Jag hoppas att dagens utspel inte på något sätt når en majoritet i Sveriges Riksdag.

Läs andra bloggar om: , , , ,