Loopia måste säkra upp sin nödkyla

avbrott

Vi var många som på ett eller annat vis drabbades av Loopias driftavbrott igår.

TkJ har skrivit och en utförlig konsekvensanalys finns hos Nikke. 

Loopia själva var hyfsat duktiga på att uppdatera sin driftblogg.

Problemet med störningen var ett strömavbrott på grund av avgrävd kabel, vilket tyvärr är inte helt ovanligt. Såvitt jag förstod det tuffade Loopias servrar på tack vare UPS och dieselkraft, vilket ju är mer eller mindre standard för vilken datorhall som helst idag.

Men sedan kom problemen.

12:10 Uppdagades det att temperaturen i hallen snabbt steg. Delar av miljön stängde då automatiskt ner sig själv via en s.k Thermal shutdown pga. värmen för att skydda sig. Teknikerna tog då beslutet att stänga ner resterande tjänster i hallen för att inte riskera skador på miljön. Samtliga tjänster var nedstängda 12:30

Kan det vara så enkelt som att Loopia missat att se till att deras kylanläggning till datorhallen OCKSÅ måste var kopplad till den prioriterade kraften eller stannade pumparna till fläktarna? I så fall är det allvarligt. Man borde kunna förvänta sig mer av Loopia och att de säkrar upp sin datorhall betydligt bättre.

Till och med vår lilla datorhall går fläktarna till kylanläggningen på prioriterad kraft (diesel) och får vi ingen fjärrkyla från leverantören (t ex om pumparna inte får ström i källaren) slår systemet automatiskt om till att kyla med vanligt kallt vatten, det vi kallar nödkyla. Visst, vid ett omfattande strömavbrott får man till slut inget vatten i kranen heller, men det är ändå ganska ovanligt.

Läs andra bloggar om: , , , , ,