David mot Goliat

sjukhustv

Kan detta kanske vara årets märkligaste dom i en tingsrätt? Jag vet inte. Det kommer så många märkliga domar som förhoppningsvis överklagas till hovrätten där man åtminstone ställer lite högre krav. Sedan kan man ju alltid diskutera beloppet på skadeståndet, men kan man döma någon till 4,3 miljoner i skadestånd för att ha spritt en halvtaskig Beck-film så är ju inte 375 000 kr så mycket?

Men nåväl. Läs allt kring detta och ställ er sedan frågorna:

1. Är det OK att att landsting struntar i all etik bara för att det ska bli ”bra TV”?

2. Är det OK att tingsrätten anser att ett landsting ”har” yttrandefrihet och på det sättet kan komma undan med i princip vad som helst? Yttrandefrihet är väl något som var och en har?

3. Är det OK att de folkvalda i landstinget i Uppsala försvarar det här tv-filmandet när det drabbar deras egna patienter?

4. Är det rimligt att en dödssjuk kan lämna muntligt samtycke till att medverka i TV?

Akademiska sjukhuset i Uppsala fick i mars 2011 skarp kritik från justitieombudsmannen (JO) för att vården filmats utan godkännande från patienter. JO noterade att det var uppenbart att tv-teamet i flera fall hade börjat filma innan patienterna gett sitt samtycke, då bland annat medvetslösa personer var med.

Landstinget har fått ekonomiskt stöd i processen av bolaget Titan, numera ägt av mediejätten MTG, som producerade serien.

Jag tycker det är utmärkt att vi har organisationer som Centrum för rättvisa som tar sig sådana här case. Domen kommer nu att överklagas till hovrätten och vi hoppas att de resonerar lite smartare än tingsrätten.

Det finns även en bra debattartikel i frågan.

Läs andra bloggar om: , , , ,