Storhetsvansinne i titulaturen

Screenshot 2014-01-27 15.07.01

Socialdemokraterna i Stockholm slår på stort i en annonskampanj om sitt ”Framtidskontrakt för Stockholm” på affischer i tunnelbana och pendeltåg. Jag tänkte inte kommentera kampanjen i sak utan istället det faktum att en av företrädarna, Helene Hellmark Knutsson, titulerar sig ”Finanslandstingsråd i opposition” istället för den riktiga titeln ”Oppositionslandstingsråd”, precis som hennes kollega i Stadshuset gör (hon kallar sig Oppostionsborgarråd).

En skitdetalj kan tyckas.

Men man kan faktiskt inte vara finanslandstingsråd i opposition, lika lite som man är finansminister i opposition eller statsminister i opposition. Ja, ni hör ju hur galet det låter.

Den som är finanslandstingsråd har utsetts av landstingsfullmäktige att ansvarar för finanserna. En oppositionspolitiker kan aldrig ha det ansvaret eftersom man ”bara” ansvarar för de minoritetsförslag man lägger fram, men som man vet aldrig kommer bli verklighet – man är ju i opposition och inte i majoritet. Att man sedan inom oppositionen väljer att utse olika personer som med olika områden att bevaka är en sak, men man kan aldrig ställa dom till ansvar för den förda politiken. Sedan kan man ju också fråga sig varför oppositionen, oavsett majoritet som styr, behöver ha så otroligt många förtroendevalda som är heltidsarvoderade.  Detta är väl ingen specifik kritik mot sossarna, gissar att det är likadant med de borgerliga när de är i opposition. Men det är märkligt att det nästan går lika många heltidsarvoderade oppositionspolitiker på de som är i majoritet och som verkligen styr, tar ansvar och ställs till svars för sina beslut.

Jag förstår inte varje just titelfrågan i det här fallet är så viktig för Helene Hellmark Knutsson att hon medvetet vill leda väljarna bakom ljuset om att hon har ett större ansvar än vad hon egentligen har? Hon borde alltså titulera sig Oppositionslandstingsråd, precis som det står på landstingets hemsida.

Läs andra bloggar om: , , , , , ,