Vem ska man rösta på 2014?

val-2014

Jag funderar en hel del på vilket parti jag ska rösta på i valen 2014.Låter det märkligt? Jo, det kanske man borde tycka med tanke på att jag haft ett långt förhållande med Moderaterna. Men det var innan partiet tappade fokus på sina kärnfrågor och blev populistiskt. Där makt betydde mer än visioner och politiskt innehåll. Där man var beredd att kompromissa sig till oigenkännlighet i jakten på nya röster.

Visst, det gamla Moderaterna vann inga val. Men man hade i alla fall en vision om vad man vill uppnå. Nu har man vunnit val och byggt upp en stark finans, men vad vill man framöver? Bara förvalta alla dessa pengar? Dessutom verkar det vara viktigare att förvalta det man har istället för att göra nya saker. Ekonomisk stabilitet framför allt. Visst, det är viktigt. Men lite pengar måste man också satsa.

Jag skulle önska att man kunde rösta på ett parti som verkligen ville driva igenom nödvändiga reformer. Att sänka skatten på arbete och höja den för arbetsgivaren eller dutta runt lite med minskade ersättningar i socialförsäkringarna är inte reformer. Det är småduttande.

Förenklat kan man säga att utfallet i valen 2014 inte verkar spelar någon större roll. Sverige kommer fortsätta på den inslagna vägen och alla former av väsentliga reformer kommer att utebli eftersom varken den borgerliga eller rödgröna-sidan driver frågorna.Riktiga reformer förändrar något grundläggande och har lite visioner. Riktiga reformer förändrar något i samhället från grunden.

Samtidigt vill jag rösta på att parti som har en grundläggande värdering som jag ska ställa mig bakom. Ett parti som står bakom individens frihet och som värdesätter rättssäkerhet, personlig integritet, demokrati och rätten att inte övervakas av staten.

Jag kan tänka mig flera reformer jag gärna skulle ställa mig bakom om någon ville driva dom inför valet 2014. Låt mig ge några exempel:

1. Förändring av lagen om anställningsskydd. Bara namnet på lagen är löjeväckande. Idag tycker samhället att det är bättre att företag går i konkurs istället för att arbetsgivaren har möjlighet att säga upp rätt personer när företaget går dåligt och istället försöka driva det vidare med rätt kompetens. Först in, först ut funkar helt enkelt inte i dagens samhälle. Denna uråldriga lag skadar utvecklingen och hindrar väldigt många småföretagare från att anställa. Avskaffa lagen och arbetslösheten kommer att minska.

2. Förändring av bank- och finansmarknaden. Självklart ska vi ha en fri ekonomi men vi kan samtidigt inte ha banker som förlitar sig på en statlig insättningsgaranti och som med statliga rån lån i ryggen tar fruktansvärt vansinniga risker. Ett upplägg skulle kunna vara att dela upp bankerna i olika sektorer där det kan få finnas samhällskritiska sparbanker där staten i värsta fall kan gå in som garant för att garantera att betalningssystemen fungerar och att folks och företagens besparingar inte försvinner vid konkurs. Men bankerna risktagande är inte samhällskritiskt. De banker som sysslar med att låna ut pengar utan säkerheter eller tar andra risker får klara sig själva utan statlig inblandning. På så sätt isolerar vi samhällskritiska bankfunktioner från de spekulativa och förhoppningsvis får vi en bättre konkurrens på marknaden också. 

3. Ett helt nytt skattesystem, istället för lappande och lagande av det som finns idag. Gärna platt skatt.

4. Inrättande av en författningsdomstol som ska förhindra brott mot grundlagen. Det är ju helt vansinnigt att vi kan ha politiker i Riksdagen som kan stifta lagar mot grundlagen eller att samma politiker ska granska sig själva, t ex via konstitutionsutskottet. 

5. Avskaffande av landstingen och dess byråkrat och politikertunga kolosser. Sjukvården kan förstatligas. Kollektivtrafiken kan drivas av kommuner eller kommunalförbund. Resten kan förmodligen läggas ner. Om vi behöver ha regioner i Sverige kan de drivas frivilligt genom att kommuner går samman i vissa frågor. Sedan kan man förmodligen slå ihop flera län och minska administrationen kring länsstyrelser etc.

6. Avskaffande av monarkin. Införa en republik med vald president, kung eller premiärminster. Kalla det vad du vill. Ämbetet ska ha viss makt och bör sträcka sig på längre mandatperiod än val till riksdagen. 

7. Avskaffa upphovsrätten, eller åtminstone modernisera den ordentligt. Den kan inte fortsätta vara en bromskloss för vår digitala utveckling. 

8. Stärka rättssäkerheten, rätten till privatliv och personlig integritet. Sluta bygga ut övervakningsstaten. 

9.EU:s politik bör förändras i grunden. Stärk de fyra friheterna. Tydliggör närhetsprinciper. Resten bör avvecklas.

Jag blev inspirerad till mina tankar ovan efter ha läst det här inlägget.

Läs andra bloggar om:

  • Niclas Kårlin

    Låter fö kanske lite som PP?

  • Niclas Kårlin

    ”med statliga rån i ryggen” Freudiansk flelstavning? ;-)

    • Ha ha, ooops. Ja, det skulle man nästan kunna tro J