Björkmans sista melodifestival?

christer_bjorkman_melodifestivalen_2012

Jag undrar om inte 2014-års melodifestival blir Christer Björkmans sista som exekutiv producent och mer eller mindre enväldig härskare. Det är svårt att komma till någon annan slutsats när kritiken är som hårdast och Christer bara viftar bort den.

Jag är ofelbar. Det tycks vara schlagergeneralen Christer Björkmans mantra i Melodifestivalen. Det spelar ingen roll om det är ovanligt usla låtar i år, att så många av artisterna är totalt okända och bara existerar i Mello-sammanhang eller att fyra av åtta artister sjöng falskt i Örnsköldsvik, nästan värre än ”Idol”. Det spelar heller ingen roll att tittarsiffrorna gått ner (även om de gick upp lite i lördags), att programledarnas manus inte fungerar, att humorn är som bortblåst och att röstningssiffrorna sjunkit.

Det här skulle bli året då man skulle satsa på komik istället för storslagna dansnummer. Har det varit roligt tycker ni? Nä. Inte särskilt. Jag gillar både Nour och Anders Jansson men som programledare för Melodifestivalen passar de inte. Speciellt inte när de får dåligt skrivna manus och inte kan eller får improvisera. Det enda som var någorlunda roligt var hon den lilla tjejen Sigrid och Björn Gustafsson. Så ville man haft det riktigt roligt kanske man skulle satsat på stora komiker från början. Nu har det ju blivit skämskudde istället och skämt som inte ens de i arenan skrattar åt. 

Årets tävling kan inte bli något annat än ett fiasko, även om det absolut finns bra låtar och vi ännu inte vet vem som vinner och får åka till Danmark. Lösningen kan inte vara att köra ännu fler – eller längre – deltävlingar utan satsa på kvalitet istället för kvantitet. Och ska man göra om Melodifestivalen till något nytt så måste nog Björkman bort. Ut med det gamla och in med det nya, som man brukar säga. 

 SvD skriver på samma tema.

Läs andra bloggar om: , ,