Äntligen fiber!

IMG_2120

Är det någonting jag verkligen irriterat mig på sedan vi flyttade ut hit till Kragstalund så är det den dåliga internetanslutningen. Inne i stan så hade man ju tillgång till 10/10 eller 100/100 bredband direkt in i lägenheten men när vi flyttade hit så fanns det inte så många fler alternativ än en långsam ADSL-anslutning. I mitt fall via Bredbandsbolaget som påstod sig kunna leverera en 12-24 mbit/s förbindelse som jag aldrig lyckats får snabbare än max 10 mbit/s. Till slut lyckades jag tjata till mig lägre pris på tjänsten, men det satt långt inne. Anledningen till den dåliga hastigheten är avståndet till telestationen. Alternativet hade varit att köra 4G (som jag testat upp till 60 mbit/s) men problemet då är ju att man får betala ganska dyrt för ett abonnemang där man får surfa någorlunda ”fritt”. 

Men nu är det slut på detta eftersom vi drar in fiber i hela området. Helt otroligt vad snabbt det gått. Vi började fundera förra våren, tog in offerter, fattade beslut på samfälldhetens stämma i november, tecknade avtal i januari och nu kommer nätet att vara klart inom några månader. Vintern har ju inte varit så våldsam så det är bara att gräva nu. Så bra! 

Jag längtar verkligen. Inte bara för att komma upp i vettiga hastigheter nedströms utan mest för att kunna ladda upp saker (hastigheten uppströms). Som det är idag kan jag knappt ladda upp någonting alls, t ex mot Youtube eller Vimeo, med min dåliga hastighet under 1 mbit/s uppströms. 

Dessutom kräver ju alla nya tjänster, som t ex Netflix och SVT Play en bra hastighet så man slipper dessa olidliga buffertstörningar. En annan positiv sak är att kostnaden minskar radikalt. Visst kostar det en del att bygga ett nytt fibernät men det är inte gratis att ha ett dåligt ADSL-abonnemang heller. Det ska bli så gött att säga upp det hos Bredbandsbolaget!

Det är Teknikbyrån som bygger vårt fibernät och det blir ett öppet nät där varje medlem själv får välja vilken operatör man vill använda.

Läs andra bloggar om: , ,