Vansinnigt med evighetslång upphovsrätt

copyright-is-for-losers

Jag vet inte vad som är mest osmakligt med det här blogginlägget av Svenska akademins ständiga sekreterare, Peter Englund.

Att han jämför användande av gamla citat från döda personer med gravplundring eller att det tydligen finns en paragraf i upphovsrätten som ger Svenska akademin rätt att driva upphovsrättsfall trots att det gått mer än 70 år och upphovsrätten är utsläckt. Det kallas klassikerskydd och är helt absurt. Det där att någon kulturellt ska avgöra ”den andliga odlingens intressen” är otäckt och gravt verklighetsfrämmande. Såvitt jag vet har detta aldrig prövats i någon gång i domstol så det är mest tomma hot som Englund kommer med. 

Peter Englund argumenterar som om det borde finnas en evighetslång upphovsrätt. Peter Englund är förstås djupt insyltad i upphovsrättsbranschen. Den Svenska akademin är ju ett prestigefyllt verktyg för publicerings-skrået. Det får vi inte glömma när vi läser sådana här galenskaper.

Läs andra bloggar om: , , ,