Problemet med Moderaterna

peter-svtdebatt

Det var ganska svårt att komma in i debatten igår kväll då den ganska snabbt blev en nästan hätsk debatt om sossarnas politik, t ex om man ska ta chansen att vrida tillbaka alliansens skattesänkarförslag – alltså jobbskatteavdraget – eller om man ska acceptera dessa.

Jag hade gärna sett att debatten handlade mer om Moderaternas utveckling men det var inte jag som styrde programmet. Och tiden var knapp.

Jag har fått många frågor kring mina uttalanden.

Det stora problemet som jag ser det är inte att Moderaterna gått mer mot mitten när det gäller frågor kring välfärden eller skatter. Det är ganska rimligt att man måste omvärdera den ekonomiska politiken från tid till annan, här håller jag faktiskt i vissa delar med riksdagsledamot Fredrik Schulte (M) som också var med i debatten.

Min största invändning är den osäkerhet som jag tycker råder om Moderaternas värdegrund, ideolog och ideal, vilket jag försöker lyfta i min debattartikel.

Moderaterna har övergivit sin frihetliga ideologi för att till varje pris ha makten och vinna val. Däri ligger min huvudsakliga kritik.

Det parti som jag, och Fredrik, gick med i på 90-talet värnade individens frihet, den personliga integriteten, rättssamhället, en modern arbetsrätt, försvaret, låga skatter, mindre stat. För att bara nämna några viktiga värderingar. Kanske står dessa saker med i de Nya Moderaternas idéprogram.

Men man lever ju inte efter det om man gång efter annan är med och fattar beslut som går i rakt motsatt riktning.

Om detta skulle jag gärna debattera mera!

Hela programmet går att se här.

Läs andra bloggar om: , , , ,