Datalagringsdirektivet är dött

eulaw_2

EU-domstolen har dömt att Datalagringsdirektivet är olagligt. Nu återstår bara för den svenska regeringen att upphäva den svenska lagen som nu bygger på det olagliga direktivet. Något annat vore väldigt märkligt.

Direktivet strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna vilka också är en del av svensk grundlag.

Nu gäller det att jaga regering och sossar med blåslampa för att detta ska bli en intressant valfråga. Vem vågar lägga fram förslag om att avskaffa den svenska lagstiftningen? Vad är viktigast? Att behålla en olaglig lag eller upprätthålla grundlagen?

Beatrice Ask (M) slirar som vanligt och menar ändå att datalagringsdirektivet är viktigt för att lösa brott. Jo, men har vi inte hört det till leda? Samtidigt som ingen kan påvisa vilka brott som verkligen gått att lösa tack vare denna massövervakning av alla svenskar.

Nä, det enda rimliga vore naturligtvis om Moderaterna nu tog sin chans att baxa detta åt rätt håll. Överge prestigen. Gå tillbaka till det faktum att man var kritisk till hela denna lagstiftning från början och tar bort den svenska lagstiftningen om datalagring.

Men att våga hoppas på det i det parti som helt tappat både kompass och är helt vilse i dessa fundamentala grundläggande frihetsfrågor är nog tyvärr att hoppas för mycket.

Noterar för övrigt att min gode vän Staffan uttalar sig klokt – svårt för PTS att tycka så mycket mer eller att göra någonting innan regeringen satt ner foten.

Och de som är kunder till Bahnhof kan redan slippa datalagringen. Upproriskt, visst! Men samtidigt lär de ju inte bli fällda vid en prövning i domstol eftersom den svenska lagen, även om den gäller, strider mot EU-rätten. EU-rätten går faktiskt före.

Läs andra bloggar om: , , , , , ,