Vad ska man rösta på?

socialmoderat

Jag ska ärligt säga att jag fortfarande inte riktigt bestämt mig hur jag ska rösta på söndag. Naturligtvis ska jag inte rösta på något av de rödgröna partierna eller Fi, så där har jag ju sållat bort en del alternativ. Samtidigt är jag inte helt nöjd med det valmanifest som Alliansen går till val på och min besvikelse på Moderaternas nya politik gör att det inte känns riktigt rätt att lägga min röst på dom denna gång.

Jag funderar på Centerpartiet. Jag gillar Annie Lööf och tycker att centern i all väsentlighet ryckt upp sig från tiden då man samarbetade med sossarna och blivit ett fräscht alternativ. Jag gillar deras miljöprofil, näringslivspolitik och det faktum att man är beredd att ändra i arbetsrätten. Dessutom har man varit det parti i alliansen som protesterat mest högljudd över FRA-lagen och andra integritetskränkande förslag som framförallt Moderaterna drivit igenom. Sedan har jag tröttnat på snacket om att det inte går att sänka skatten. Det är klart det går! Skattepengarna är våra, de tillhör inte Anders Borg! Ingen borgerlig regering borde sitta nöjda förrän man utforskat ALLA möjligheter till att sänka skatten genom effektiviseringar i den statliga förvaltningen eller genom att ställa högre krav på de som omfattas av allmänna försäkringar och bidrag. Skattesänkningar kan alltså finansieras med att man skär ner i kostnader, inte bara genom att man får ökade intäkter.

Hur är det då med de andra partierna i Alliansen? Kristdemokraterna går bort eftersom jag inte delar deras gammalmodiga konservativa syn som genomsyrar det mesta av deras politik. Sedan är det för mycket överförmyndarmentalitet där man inte ens vågar diskutera att öppna upp för att t ex få sälja vin eller öl i mataffären.

Folkpartiet hade ju varit ett bra val om de verkligen varit så liberala som de säger att de är, men synar man deras politik närmare så är de alltför socialliberala för min smak och om något parti skulle göra upp med sossarna är nog risken störst att det är Folkpartiet. De har gjort det förr. Men visst, jag gillar deras förslag att avskaffa värnskatt och satsningarna på skolan.

Jag tror de närmaste dagarna blir spännande och att valet inte kommer att avgöras förrän sent på söndagskvällen.

Alliansen har fortfarande en chans att sitta kvar och för mig handlar det lite om ett val mellan pest eller kolera.

Jag gillar verkligen inte Alliansen i allt och tycker de har misslyckats på flera områden men hoppas slippa vakna upp till ett rödgrönt Sverige på måndag där de gamla kommunisterna får en chans att sitta i en regering och där många sedan kan förvänta sig en rejäl skattechock.

Läs andra bloggar om: