Valanalys 2014

valu

Jaha. Valet är över. Alla är förlorare. Endast Sverigedemokraterna är vinnare. Så tror jag det kommer kännas ett tag framöver, även om det var många på den rödgröna sidan som kände segerns sötma igår.

Visst. Reinfeldt kommer att avgå. Det blir ingen alliansregering. Så långt kanske de rödgröna känner sig som vinnare. Men man lockar inte fler väljare än vad man gjorde i valet 2010. Socialdemokraterna, som hade tuffa mål att återigen hamna en bra bit över 30 % (de hade 35 % som mål) landade en bit under detta. Stefan Löfven har inte alls varit den röstmagnet som en del trott. Ingen Löfven-effekt precis. Sanningen är ju den att sossarna får i princip samma resultat som i valet 2010 – då man tyckte det gick så dåligt att Mona Sahlin fick avgå som partiledare. Men med den stora skillnad naturligtvis att Löfven kan få bilda regering, det fick ju aldrig Mona.

Vänstern ligger kvar på samma resultat. Förbudet mot vinster i välfärden blev inte den succé man hade hoppats på. Det blåser inga starka vänstervindar i Sverige. Snarare tvärtom.

Miljöpartiet backade. Inte heller miljöfrågorna blev det lyftet man hoppats på. Att de fick hela 15 % i Europaparlamentsvalet kommer nog ses som en parentes på sikt. Det enda folk minns i miljöfrågan är nog att Löfven, trots otaliga försök, inte kunde svara på frågan hur han konkret vill hantera kärnkraften. Vad hände när de gamla kärnreaktorerna ska fasas ut? Ska man kunna bygga om/bygga nytt eller ska vi hoppas det blir varma vintrar och bygga vindkraft överallt? Det verkar inte heller som om Miljöpartiet lyckades skrämma väljare att en stor skogsbrand i Västmanland beror på att extremt klimat. Det är väl snarare så att en del väljare förmodligen skrämdes bort av Miljöpartiets prat om ett samhälle utan ekonomisk tillväxt.

Om nu väljarna ville ha en ny vänsterinriktad politik – varför röstade man då inte på S, VP eller MP? Om man nu var så innerligt trött på Alliansregeringens politik – varför växte då inget av de rödgröna partierna? Förmodligen är det ingen på den rödgröna sidan som orkar eller vill göra en sådan analys idag eftersom man tycker man har vunnit då Alliansen inte blev omvald.

För det är det som hänt. De rödgröna har inte vunnit utan det är Alliansen som har förlorat. Inte ens om Feministiskt initiativ hade kommit in i riksdagen så hade de rödgrönrosa fått egen majoritet. Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna hade fortfarande kunnat fälla en sådan regering, budget eller deras förslag.

Nej. Det blåser inga vänstervindar. Det blåser populistiska främlingsfientliga vindar där det anmärkningsvärda är det stora tapp som Moderaterna gör till Sverigedemokraterna. Det är där analysen ska göras. För vad står egentligen Sverigedemokraterna för förutom sin främlingsfientliga och invandrarkritiska politik? Ja, det är någon blandning mellan socialism och konservatism.  Jag har svårt att se att moderata väljare gillar SD:s förslag om utbyggt bidragssystem och större offentlig sektor. Jag utgår därför att det tal som Fredrik Reinfeldt gjorde om att ”öppna våra hjärtan” satte saker i rullning som inte alls var avsikten. Flyktingfrågan kom upp på agendan och de som tycker att vi tar emot tillräckligt, eller skulle vilja minska asylmottagningen, fick vatten på sin kvarn och röstade på det parti som verkligen är i opposition i den frågan. Tidigare har förmodligen försiktiga invandringskritiska personer kunna rösta med flera av de borgerliga partierna men när nu de stod samlade i en historisk human flyktingpolitik rann bägaren över. Sverigedemokraterna blev det enda parti som upplevdes var i opposition. De andra tycker ju (nästan) likadant.

Och så var det säkert i många andra frågor också. Det faktum att Moderaterna och Socialdemokraterna krupit närmare varandra i väldigt många frågor spelar också roll. Även om Stefan Löfven i slutfasen av valrörelsen försökte använda begreppet att man måste rösta på Socialdemokraterna för att få en förändring var det en slogan som Sverigedemokraterna tapetserade Sverige med redan i våras. De som vill ha en förändring, hur otäck man än tycker den är, valde alltså SD istället för S.

Det skulle vara mycket intressant att få veta vad Moderaterna och Fredrik Reinfeldt verkligen tänkte inför sommartalet och ”öppna era hjärtan”-apellen. Jag är naturligtvis övertygad om att man hade alla goda avsikter på alla sätt, men kan så här i efterhand inte heller utesluta att det var Fredrik Reinfeldts sätt att ”avsluta med flaggan i topp” när han kanske insåg att valet ändå var förlorat? Jag vet inte. Han hade förmodligen redan tidigt bestämt sig att han skulle hoppa av Moderaterna hamnade i opposition. Alliansregeringen ska trots allt ha all cred för att man lyckats hålla bort SD från deras hjärtefråga, invandringen, genom att istället göra upp med Miljöpartiet. Det, tillsammans med mycket annat, kommer bli Fredrik Reinfeldts eftermäle.

Så vad händer nu? Vi börjar med Moderaterna. Det blir en tuff period framöver. Inte bara för alla de ledamöter som tvingas lämna regering och riksdag utan även för partiorganisationen som måste spara pengar. Även ute i landet kommer det bli jobbigt, bara det faktum att man tappar Stockholm och många andra kommuner blir oerhört smärtsamt. Vi som varit med ett tag minns ju mest att Moderaterna satt i opposition men de som kommit in de senaste åtta åren kanske inte är så sugna att hamna bredvid och inte få hålla i klubban. Tror att många duktiga hellre lockas över till näringslivet eller hoppar av sina fritidspolitikeruppdrag istället för att sitta i opposition. Fredrik gör det både lätt och svårt för partiet fram till partistämman våren 2015. Lätt på det sättet att det kommer vara en längre period för några att åka land och rike runt i försök att bli nästa partiledare (vilket i sig inte är särskilt lätt, om inte Anders Borg ställer upp, vilket jag inte tror, så är det ju dåligt med återväxt och Fredrik har ju snarare varit känd för att inte släppa fram kritiska röster) men betydligt tuffare om det nu skulle bli ett nyval. Hur ska då Moderaterna lyckas locka till sig fler väljare än igår om man dessutom inte har en populär partiledare? Omöjligt skulle jag säga. Alla analyser visar ju att många valde just Moderaterna för just Reinfeldt. Utan Reinfeldt ett Moderaterna i närtid som kanske inte ens lyckas locka över 20 %.

Vem tar då över Moderaterna? Personligen tror jag att Anna Kinberg Batra, nuvarande gruppledare i riksdagen, ligger bra till. Förutom det uppenbara att hon är ung och kvinna har hon ända sedan hon valdes in i Moderata Ungdomsförbundets styrelse (jag var med då) visat sig vara en duktig ledare, talare och dessutom har vilar hon tungt på sin ekonomiska kompetens. Hon gynnas också av att vara riksdagsledamot och kanske inte fullt så förknippat med valfiaskot som någon av de nuvarande moderata statsråden.

För Stefan Löfven börjar nu en jobbig tid. Gissar att han hade huvudvärk imorse när han vaknade, inte på grund av eventuell vin eller öl han drack för att fira igår, utan hur han nu ska sy ihop detta. Min rekommendation skulle vara att enbart sikta in sig på att bilda en enpartiregering med Socialdemokraterna och sedan förhandla med alla partier i riksdagen för att försöka få igenom sin budget. Visserligen kan han bilda regering med Miljöpartiet men hur ska han då behandla Vänsterpartiet? Han slipper onekligen en hel del problem om han inte släpper in MP i regeringen. Samarbetar han med Vänsterpartiet kan han rimligtvis inte samtidigt förhandla med något av de borgerliga partierna. Då är det inte omöjligt att Alliansen, som ju lägger ett eget budgetförslag, tillsammans med Sverigedemokraterna fäller hans budget i riksdagen. Och precis tvärtom om han skippar Vänstern och försöka göra upp med Centern eller Folkpartiet. Förutom att dessa båda partier sagt blankt nej till att samarbeta med Löfven så kan Vänstern och Sverigedemokraterna ändå fälla hans budget. Knivigt värre alltså. Hur Löfven än vänder sig så får han problem. Det svåra är ju inte att han ska bli vald till statsminister, för det klarar han nog, det svåra är hur han ska få igenom sin budget, vilket är nödvändigt annars tvingas han förmodligen avgå. Arbetet blir ju inte direkt enklare eftersom Socialdemokraterna bestämde sig för att ändra praxis i riksdagen förra hösten och bryta upp budgeten i småbitar. Detta har Alliansen hotat med att göra i sin tur, återstår om man vill ta den risken, eller om han hellre ser till att praxis återställs. Börjar man bryta ut förslagen i statsbudgeten har vi nog ingen budget förrän en bit in på 2015… Och det blir förmodligen nyval.

Men krisen kan starta betydligt tidigare än så. Närmare bestämt den 29 september. Då samlas den nyvalda riksdagen för att välja talman och vice talmän. Moderaten Per Westerberg är idag både talman och ålderspresident, dvs den riksdagsledamot som är äldst och har suttit längst. Det är inte orimligt att Alliansen, kanske med stöd av Sverigedemokraterna, driver frågan att han ska sitta kvar, inte i första hand för att han är moderat, utan för att han suttit längst. Som talman ska man stå över partipolitiken och det kan man nog säga att Westerberg lyckats bra med, om man bortser från budgetbråket förra hösten, som många säkert har i färskt minne och tycker att han tog lite väl mycket parti för sittande regering. Det är inte min åsikt, men jag gissar att sossarna nog tycker så. Så Socialdemokraterna kommer, i egenskap av riksdagens största parti, naturligtvis att lägga fram sitt eget förlag till talman. Ett hett tips är att Björn von Sydow gör comeback. Samma sak här, han har också varit med länge. Kanske kan han fungera som en talman som kan blidka båda sidor? Sedan ska det också utses tre vice talmän. Posterna som vice talmän tilldelas partierna i förhållande till deras storlek i kammaren. Enligt denna praxis skulle då SD få posten som andra vice talman. Det återstår att se om det blir en ”ohelig uppgörelse” mellan andra partier för att hindra SD denna post.

Ja, det kommer nog bli tillräckligt rackarspel i talmansfrågan innan man ens hunnit fundera på statsminister, regeringsförklaring och budget.

Till sist en liten reflektion kring hur man hanterar Sverigedemokraterna. Frågan är känslig men man måste nog inse att taktiken man hittills använt inte fungerar. Till och med i de kommuner där allianser mellan M och S skapats för att mota bort SD har SD vuxit. Risken är de växer ännu mer om man försöker hålla dom borta från ordförandeposter i utskotten eller talmansposter. Jag tror inte man vinner på det i längden. Alla kommentarer om att absolut på inga villkor samarbeta med SD kan slå tillbaka vid ett nyval eller nästa val. Tyvärr måste man nog inse det. Partiet kan mycket väl få ännu fler missnöjda väljare från Moderaterna eller Socialdemokraterna och öka sitt valresultat ytterligare om man behandlas i ”orättvist” i dessa väljares ögon. Då vill man nog ha ännu mer ”förändring på riktigt” och rätt vad det är så är SD Sveriges andra största parti. Man måste fundera på om nuvarande taktik verkligen fungerar i längden.

Jag återkommer kanske så småningom i någon slags analys om just Moderaternas katastrofval och vad man ska göra härnäst.

Läs andra bloggar om: , , , , , , , ,