Hellre extra val än dålig överenskommelse

original-2

Ja, det har ju redan skrivits spaltmeter om den så kallade ”Decemberöverenskommelsen” redan och jag har redan på mina inlägg på Facebook varit ganska tydlig med vad jag tycker. Åtminstone till en början då jag var väldigt högljudd negativ, nu har jag nog landat i en mer nyanserad analys. Men jag tycker fortfarande att överenskommelsen var fel, åtminstone i detta läge, och att Alliansen på kort sikt vunnit mer att låta regeringen Löfven falla. Det är ju ändå en bedrövligt dålig regering vi har. Helt oförberedd med statsråd utan erfarenhet och kompetens.

10888441_10152488210580976_9066893355462788750_n

För det första. När Löfvens budget föll i riksdagen skulle han lämnat in sin avskedsansökan omedelbart. Det är så det är tänkt att fungera. En regering som inte har riksdagens förtroende ska avgå. Att i det läget hota med utlysa ett extra val var ett vansinnigt beslut, som kommer att kritiseras länge efter detta. Grundlagen skrevs inte med hänsyn till att man ska kunna hota utlysa extra val INNAN det är möjligt att utlysa det på riktigt. Att besluta om att utlysa ett extra val kan inte göras förrän det gått minst tre månader från det att den nya riksdagen samlats, en rimligt avvägning så att man innan dess ska kunna pröva alla andra alternativ. Ett extra val är den absolut sista utvägen när alla andra alternativ har prövats. Men Löfven ville inte pröva några andra alternativ, som t ex att låta talmannen försöka hitta en ny statsministerkandidat som kunde få riksdagens förtroende. Det blev istället mycket snack om att Sverigedemokraternas skulle fälla varje regering som inte dansade efter deras pipa, ett hot som ingen egentligen vet om de tänkte verkställa. Visst, de fällde Löfvens budget, men det är inte säkert att de skulle fälla en vårproposition från Alliansen (om de fått bilda en minoritetsregering igen). Och skulle Alliansen få fortsätta är det ytterst tveksamt om S, MP och V skulle lagt fram ett gemensamt budgetalternativ inför 2016. Så hotet från SD var ganska tomt, men enligt Löfven ritade det om hela den svenska politiska kartan och han såg fram emot att utlysa ett extra val. En idé som i princip alla andra sågade.

Istället för denna absurda ”Decemberöverenskommelse” borde man gjort följande:

Ett) regeringen bör avgå då deras budget har fallit.
Två) talmannen bör se om det finns någon annan som tror att man kan bilda regering.
Tre) om någon tror att man kan bilda regering så prövar man detta i riksdagen. Om ingen tror sig kunna bilda regering så får man gå till extra val.
Fyra) alla partier i riksdagen skall visas samma demokratiska respekt oavsett vad man anser om deras sakpolitik.

Varför denna brådska att göra upp med Löfven? När han väl spelade ut extra vals-kortet så var ju alla med på noterna, man började ladda upp inför en valrörelse till den 22 mars 2015. Beslutet att utlysa ett extra val var Löfvens eget. Innan annan hade behövt ta ansvar för det. Kanske hade SD blivit större i extra valet, kanske inte. Kanske hade någon Alliansparti åkt ut riksdagen, kanske inte. Men det var sannolikt dessa spekulationer som lockade Alliansen till förhandlingsbordet. Man ville inte ha något extra val i mars 2015.

Jag kan hålla med om det är smidigt med regler som möjliggör minoritetsregeringen att kunna regera. Samtidigt är det är en minoritetsregerings skyldighet att på något sätt hitta majoritet för sina förslag i riksdagen. Det är ju hela tanken. Genom ”Decemberöverenskommelsen” får Löfven ett vitt papper att lägga fram vilka budgetar han vill under mandatperioden – Alliansen kommer inte att lägga fram, eller rösta på sina egna budgetförslag. Mycket märkligt. Dessutom öppnar detta för att regeringen kan komma att lägga med både det ena och andra i budgeten – så länge det handlar om ekonomi och pengar, för att få igenom sin politik. Visst, direkta lagförslag måste ju hanteras i gängse ordning, men risken är uppenbar att kommande budgetar blir en salig blandning av bedrövlig vänsterpolitik. Och Alliansen kommer inte försöka stoppa något av detta.

Visst, överenskommelsen kan gynna Alliansen på sikt, om man vinner valet 2018. Men hur i allsin dar ska man kunna göra det när man svikit sina väljare på det sätt man nu gjort? Hur ska man kunna förklara att man bedriver en aktiv oppositionspolitik UTAN att rösta på sina egna förslag?

Här får man nog lugna sig och se hur aktiv denna opposition kommer att fungera i praktiken. Det är ju ändå en bit kvar till 2018 trots allt. Det är ju inte ens säkert att Alliansen finns kvar i samma form som nu.

Nä, det hade nog varit bättre om Löfven fått löpa linan ut med sitt extra val och så hade man fått se hur resultatet blivit efter det. Hade det slutat i samma läge som innan – då hade man kunnat göra en överenskommelse. Kanske hade Alliansen eller S, MP och V fått majoritet och då hade ju alla problem varit lösta. Som jag ser det hade man ingenting att förlora. Debatten med SD om integrationen måste man ändå ta förr eller senare. Bättre att ta den nu än att vänta till 2018 kan jag tycka.

Slutligen. Vad är det som säger att S och Löfven kommer hedra denna överenskommelse om man förlorar valet 2018? Löfven har alltså i höstas sagt att han inte regerar på Alliansbudget. Sedan när det blev alliansbudget hotade han utlösa ett extra val och inte avgå som han sagt. Efter den överenskommelse som slutits så sitter han kvar. Och ska regera ett helt år 2015 på en Alliansbudet. Tre fundamentala omkastningar på några månader.

Det är väl ingen som skulle våga köpa en begagnad bil av den killen…

Några länkar: Expressen, SVT, DN

Läs andra bloggar om: , , ,