Åland hamnar i kläm med mossig upphovsrätt

2006772-1024x745

Noterar till min glädje att Ålands landskapsregering har tagit den viktiga upphovsrättsfrågan vidare till EU-kommissionen i Bryssel. Situationen på Åland, med både SVT och TV4, är ju minst sagt märklig idag. Linjär TV via antenn eller IPTV fungerar utmärkt, man har exakt samma utbud som om vi hade tittat på TV i Sverige. Alla SVT:s program går att se, och spela in, för att kunna se i efterhand.

Men så är det inte om man istället använder playtjänsten. Då är man plötsligt ”utomlands”, vilket man ju är. Åland tillhör Finland, inte Sverige. Men hur rimligt är det att metoden man använder för att se på TV-programmet ska avgöra om man får se det eller inte? Helt orimligt om du frågar mig.

Som vanligt är det upphovsrättslagarna som sätter käppar i hjulen. Jag gissar att SVT:s avtal tillåter att de sänder sina program till Åland (som en ”del” av Sverige) men att de måste sätta ett regionskydd i sin playtjänst som gör att IP-adresser utanför Sverige blockeras för många program, filmer och serier. Här kunde man ju tycka att det enklaste hade varit att inkludera Ålands IP-adresser på samma sätt som de svenska, men då bryter man förmodligen avtalen med upphovsrättsinnehavarna. Stelbent, gammalmodigt och knappast en väg in i framtiden. Det här kanske funkade för femtio år sedan. Men dagens unga, när de växer upp, kommer ju knappast att acceptera att de inte kan se samma TV-program på plattan som de kan se på TV:n. För dom är det bara en annan skärm och de kommer inte nöja sig med att ”någon” bestämt att vissa saker bara ska kunna ses på en viss typ av skärm.

För de som vill och kan så är dessa mossiga regler tack och lov ganska enkla att komma runt. Det räcker med att du prenumererar på en VPN-tjänst som ger dig en svensk IP-adress – och vips så kan du se allt på SVT- eller TV4-Play, precis som om du varit i Sverige. Det är varken dyrt, olagligt och krångligt, men det hade ju varit skönt att slippa.

Helst av allt skulle ju hela upphovsrättslagstiftningen moderniseras så att liknande problem inte uppstår, men tills dess får vi väl hoppas att förhandlingarna mellan Åland och EU kan innebära att man så småningom kan se allt på SVT- och TV4-Play precis som om man satt i Sverige.

Läs andra bloggar om: , , , , ,