Det där med att driva en bank…

Skämtteckning65

Bilden lånad från http://www.maxgustafson.se/ekonomi/mata-ditt-bankego/

Under promenaden med Lukas igår lyssnade jag på Ekots lördagsintervju med ordföranden i Swedbanks styrelse, Anders Sundström (S). Jag hör samma gamla snack om och om igen om att svenska banker är så duktiga och att det är viktigt att betala skyhöga VD-löner. Men inga förklaringar till varför just Swedbank är den bank som alltid höjer bolåneräntan först och jag envisas med att ha de allra största marginalerna. Det finns många exempel på bankens girighet, t ex när Finansinspektionen varslade om nya kapitalregler – då höjde Swedbank räntan dramatiskt, men fick sedan backa då ingen annan följde efter.

Och som många andra reagerar jag naturligtvis när jag hör resonemanget om att Swedbank i en tvist med många fondsparare öppnar upp för att inte följa Allmänna reklamationsnämndens (ARN) rekommendation och istället ”hotar” med att stämma sina kunder. Det är klart att Swedbank inte vill att denna tvist ska hanteras i ARN utan istället i en domstol, där alla parter tar en lika stor risk.

Själv är jag inte kund i Swedbank längre och tycker det är tråkigt att de fristående Sparbankerna slukats upp av bankjätten. Jag är nog inte ensam om den åsikten eftersom Swedbanks kunder är de som är mest missnöjda bland svenska bankkunder. Förmodligen handlar det inte längre om att hitta den bästa banken, utan den minst sämsta – givet att det i princip är en kartell där alla sätter sina priser likadant. Konkurrensen är tyvärr alldeles för dålig och det är fortfarande för krångligt att byta bank.

Bankerna tjänar nu rekordmycket pengar. Sammanlagt gjorde de fyra storbankerna en vinst på ca 100 miljarder under förra året. Samtidigt var det inte länge sedan några banker hade så allvarliga problem att staten, IMF och EU – därmed skattebetalarna – tvingades gå in och rädda dem från hotet om konkurs.

Jag tänker så här. Kanske kan man hantera bankerna på ett annat sätt än vad vi gör idag? Låt det finnas spekulativa banker som kan finansiera i princip vad som helst till vilka risker som helst. Dessa banker ska inte skyddas av det allmänna via en insättningsgaranti eller andra garantier utan stå ensamma givet att de följer de lagar och regler som finns. Aktieägarna får ta det fulla ansvaret, precis som i alla andra företag. Gör banken dåliga investeringar kan den gå i konkurs.

Vid sidan av dessa banker ska det finnas ”sparbanker” där man ska erbjuda vettiga privattjänster, såsom utlåning och inlåning till rimliga priser. Här gäller insättningsgarantin men här finns också regler om ersättningar, utdelningar och förbud att göra spekulativa investeringar. Jag vill inte ta statliga banker i min mun men det är väl så nära man kan komma just det.

Upplägget som gäller idag är bara märkligt. Bankerna får göra lite som de vill men samtidigt vet de att de alltid skyddas av staten. Går det bra kör man på som vanligt, går det dåligt kan man aldrig gå i konkurs. Inom vilken annan bransch hade detta varit OK? Visst, bankerna är ju samhällsviktiga och i min idé ovan skulle denna samhällsviktiga del skyddas men den andra lämnas utanför.

Läs andra bloggar om: ,