Flashback och Aftonbladet

flashback-forum

Jag vet att jag är minst en vecka sen på detta med Flashback och Aftonbladet, men det blir så när man inte kan blogga hela dagarna utan måste göra andra saker också :)

Nåväl. Förr-förra veckans stora mediasnackis var väl ändå det ”gräv” som Researchgruppen gjort åt Aftonbladet tack vare att man har tillgång till hela eller delar av Flashbacks kontodatabas. Hur man kommit över denna information är oklart, men det är inte helt orimligt att det är ett dataintrång som ligger bakom. Det var ju en del snack i höstas om att databasen var till salu och i samma veva gick Researchgruppen ut och sa kaxigt att man hade tillgång till densamma.

Med hjälp av denna läckta databas har Researchgruppen och Aftonbladet sedan kunnat matcha inlägg, profiler och riktiga e-postadresser för att knyta inlägg till riktiga personer. Aftonbladets publiceringar har sedan i huvudsak handlat om två namngivna personer, en miljöpartist och en sverigedemokrat som deltagit i inlägg på forumet samt ett antal personer som inte namngivits men som på Flashback skrivit vidriga saker om andra, i det här fallet, kända personer. Dessa har man sedan sökt upp för att ”ställa mot väggen”. I några ytterligare artiklar har man granskat Flashback som företeelse och försökt få tag i dess grundare men inte lyckats.

Jag har lyssnat på flera debatter med bland andra Aftonbladets chefredaktör Jan Helin där han ivrigt argumenterar varför denna publicering är så viktig. Hans argument har i huvudsak handlat om två saker.

  1. Avslöja höga makthavare med dolda agendor, d v s de som offentligt säger en sak och när de tror de är anonyma på nätet, säger en helt annan sak.
  2. Granska fenomenet Flashback som en enda stor hatsajt.

Om vi börjar med punkt 1 så står det ju klart ganska snabbt att Aftonbladet misslyckats. En lägre tjänsteman vid Sverigedemokraternas EU-kansli samt en miljöpartist med f d kommunala uppdrag kan knappast vara det scoop man hoppats på. Publiceringen hade kunnat vara motiverad om man verkligen hittat någon makthavare som under anonymt namn skrivit tokigheter. Men det gjorde man alltså inte. Jan Helins resonemang i den egna podden ”Mattsson Helin” med Thomas Mattson om att vissa yrkesgrupper, t ex läkare, bör åtnjuta ett så högt förtroende att de ska hängas ut om de skriver konstiga saker anonymt, bekymrar mig. Så enkelt är det inte.

Men det är nog kring punkt 2 som Aftonbladet förtjänar mest kritik. Dels för att Flashback är så mycket mer än en stor hatsajt. Det tillstår ju t o m Jan Helin när han får frågan. Och jag gissar att Aftonbladet själva i relativt stor utsträckning, precis som många andra medier, från tid till annan använder Flashback när de vaskar fram nyheter. Och även om man absolut kan tycka att mycket på Flashback är som hämtat ur en kloak så måste det finnas platser där man kan uttrycka sig anonymt på nätet. Eller vill inte Aftonbladet det? Givetvis under förutsättning att man följer de lagar som finns. Här blir det problematiskt eftersom en tidning som Aftonbladet tydligare borde stå upp för en yttrandefrihet utan begränsningar.

Till sist kan ska man inte glömma bort att det handlar om pengar. Aftonbladet vill göra en bra story som drar upp upplagan. Förmodligen, nu gissar jag bara, har man betalat en ansenlig summa till Researchgruppen för Flashback-materialet, trålat igenom det men sedan blivit besvikna när man inte hittat så mycket av värde.

Läs andra bloggar om: , , , ,