Sista ordet i vapenmålet mot Expressen

Pistol_4495

Idag kom HD:s dom och nu är alltså sista ordet sagt i det uppmärksammande ”vapenbrottet” som jag skrivit om flera gånger tidigare här, här, här och faktiskt även här. Det har liksom blivit ett kärt litet ämne att ta upp.

Jag skriver ”sista ordet” eftersom domen nu kommer vinna laga kraft, att försöka få domen prövad i Europadomstolen finner jag knappast troligt. Med en viss reservation eftersom jag inte tagit del av hela domen utan bara läst utdrag. HD dömer alltså tre Expressen-medarbetare för anstiftan till vapenbrott, medhjälp till vapenbrott och vapenbrott.

Jag ska inte gå igenom allt från början. Men. Det är riktigt att HD bedömer brottet som mindre allvarligt och inte dömer till fängelse utan dagsböter. Två justitieråd var skiljaktiga, det är inte ovanligt, och ville döma till ringa vapenbrott istället. Men det var ingen som ville fria Expressen helt, något som de anklagade yrkat på. 

Vad ger då detta vid handen. Jo. Alla är lika inför lagen. Ingen, inte ens en journalist, får ta lagen i egna händer även om det kan tyckas vara för en viktig publicistisk sak. Jag utgår från att HD resonerar precis som tingsrätt och hovrätt, det vill säga att detta reportage och granskning hade kunnat gjorts i princip lika viktigt och bra UTAN att gå så långt som att bryta mot lagen. Expressen hade förmodligen kunnat försökt köpa ett vapen, men avbrutit köpet, ringt Polisen, och så hade det inte varit fråga om något vapenbrott. Men man valde en mer spektakulär vinkling och får nu ta sitt straff.

Precis som tidigare står (kanske inte hela men stora delar) av medierna mot juristerna. Medierna – som menar att detta var ett samhällsviktigt reportage som skulle fram till vilket pris som helst – och juristerna i andra ändan som menar att vapenbrott är vapenbrott, oavsett syfte och att alla är lika inför lagen. Och som nu, rättmätigt tycker jag, kritiserar journalisterna för att inte kunna hantera det faktum att deras egen yrkeskår begår brott.

Jag är övertygad om att många mediamänniskor nu kommer uttala sig att detta är förfärligt. Hur kan HD inte se skillnad på en journalist som gör sitt publicistiska jobb och en kriminell som har uppsåt att använda ett vapen? Eller så nyanseras debatten en aning. Det som Expressen gjorde är kriminellt och det kan förmodligen få andra att avstå liknande fadäser i framtiden – men att samtidigt hävda – som SVT:s fd VD gjorde – att detta hotar den journalistiska granskningen är överdrivet.

Expressens chefredaktörer ska nu betala 80 000 kr (!) i dagsböter – eller går hans arbetsgivare in och täcker detta? Oavsett vilket så kan jag inte låta bli att reflektera hur det hade låtit eller sett ut i Expressen om någon annan högt uppsatt företagsledare hade åtalats, dömts i tingsrätt, dömts i hovrätt och slutligen även dömts i Högsta domstolen för ett allvarligt brott. Dock sluppit fängelse med en hårsmån, men ändå. Hade den personen kunnat sitta kvar som om inget hänt? Rimligtvis inte. Inte ens efter ett åtal. Hade det inte blivit en häxjakt och ett drev utan dess nåde? Förmodligen. Jag har inget emot Thomas Mattsson eller någon annan på Expressen. Om jag fick bestämma behöver ingen avgå. Men.

Jag bara tänker att detta kanske kan skapa en uns av lite mer integritet och försiktighet hos Expressen – innan man fattar tvivelaktiga publicistiska beslut och hänger ut privatpersoner som kanske inte ens är dömda – eller som det i efterhand visar sig vara felaktigt dömda.

Jag menar, med en högsta chef som är dömd för anstiftan till vapenbrott, blir det nog lite annorlunda att rapportera rättsnyheter framöver.

För det finns fortfarande något som skaver. Hur mediernas företrädare hanterar när det är deras egen kår som begår brott. Vilket Mårten Schultz skriver föredömligt om.

Läs andra bloggar om: , , , , , , , ,